Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2017 11:30
Čas čtení 0:00
Patrik O.

Kletba Ligy mistrů budí respekt u těch nejlepších už více než 23 let. Podaří se ji zlomit Realu Madrid?

SPORT
Uložit Uložené

Bližší pohled na historii neschopnosti obhájit titul v nejprestižnější klubové soutěži světa.

Fotbal přitahuje zrak milionů fanoušků po celém světě. Jinak tomu není ani letos v nejprestižnější klubové soutěži - Lize mistrů. Její novodobá historie se začala psát v sezóně 1992-1993, kdy se původní Pohár mistrů evropských zemí přejmenoval na svou současnou formu. Během jeho dlouholeté organizace se několikrát stalo, že mistr obhájil titul. Příkladem může být Real Madrid, Nottingham Forest, Liverpool, AC Milán nebo Ajax. To se však nedá říci o vítězích moderní Ligy mistrů - dosud se nikomu nepodařilo zopakovat triumf dva roky po sobě. Právě proto se mluví o kletbě Ligy mistrů.
 
Fotbaloví experti si lámou hlavu nad tím, zda právě tento rok bude ten, kdy prokletí skončí. Zázračným fotbalovým celkem nemá být nikdo jiný, než jedenáctinásobný vítěz Real Madrid. Navzdory kontroverznímu vítězství nad Bayernem Mnichov ve čtvrtfinále, posouvá fenomenální Cristiano Ronaldo svůj tým až k vysněnému Cardiffu, kde se může vše rozhodnout. V předchozích pokusech se někteří neúspěšní obhájci dostali do finále, ve kterém bohužel selhali. Dnes ti přinášíme bližší pohled na všechny příběhy obhájců končící v slzách.
 
Sezóna 1993-1994 - obhájce Olympic Marseille
Prvním vítězem novodobého formátu soutěže se stal sezónu předtím právě Olympic Marseille, ale kvůli skandálům s manipulací zápasů jim nebylo umožněno soutěžit v nejprestižnějším měření sil na starém kontinentu. Titulu se zmocnilo italské AC Milán.

Kletba Ligy mistrů budí respekt u těch nejlepších už více než 23 let. Podaří se ji zlomit Realu Madrid?
Zdroj: wikipedia.com/Manuel M

Sezóna 1994-1995 - obhájce AC Milán
Patřilo k týmům, kterým se téměř podařilo obhájit své úspěšné počínání. To by však geniální Patrick Kluivert, tehdy hrající za Ajax Amsterdam, nesměl vstřelit v 84. minutě vítězný gól za svůj tým, a přebrat tím trofej pro šampiony po výhře 1:0 ve finále.
 
Sezóna 1995-1996 - obhájce Ajax Amsterdam
Předchozí rok možná přinesl drama, ale to, co nastalo na Olympijském stadionu v Římě nemá obdoby. Ajax to dotáhl až do finále, ve kterém po 90. minutách kontroloval stav 1:1, ale penaltový rozstřel po pochybeních Edgara Davidse a Sonnyho Silooya prohráli 4:2 proti „staré dámě“.
 
Sezóna 1996-1997 - obhájce Juventus Turín
Trend cesty obhájců až do finále pokračoval třetí rok po sobě, ale Juventus v posledním zápase podlehl Borussii Dortmund 3:1 po dvou gólech Karla-Heinze Riedla.
 
Sezóna 1997-1998 - obhájce Borussia Dortmund
Méně úspěšně svůj statut obhájce využil německý celek, který sice postoupil ze skupiny ve složení Sparta Praha, Parma a Galatasaray, následně porazil bavorského giganta Bayern, ale na pozdějšího vítěze, Real Madrid, v semifinále už nestačil.
 
Sezóna 1998-1999 - obhájce Real Madrid
Bílému baletu se podařilo s odřenýma ušima dostat přes skupinovou fázi, kde zkasírovali prohry od Spartaku Moskva a Interu Milán. To pravděpodobně zanechalo ránu na jejich psychice, když ve čtvrtfinále podlehli papírově slabšímu celku Dynama Kyjev, ve kterém tehdy vycházející hvězda Andrej Ševčenko hrál „hlavní housle“. Závěr tohoto ročníku je fotbalovým fanouškům velmi dobře známý jako legendární obrat Manchesteru United proti Bayernu v nastaveném čase konce druhého poločasu.

Kletba Ligy mistrů budí respekt u těch nejlepších už více než 23 let. Podaří se ji zlomit Realu Madrid?
Zdroj: wikipedia.com/Sean Murray

Sezóna 1999-2000 - obhájce Manchester United
Sir Alex Ferguson také nedokázal zabránit kletbě a s týmem vypadl v osmifinále proti Realu Madrid později pokračujícímu k výhře celého pavouka. Po domácí prohře na Old Trafford 3:2 se nedokázali vzepřít a remíza 0:0 na Santiagu Bernabeu na postup nestačila.
 
Sezóna 2000-2001 - obhájce Real Madrid
Následující ročník přinesl zajímavé semifinálové dvojice. Bayern Mnichov - Real Madrid a Valencia - Leeds United. Obhájce po dvou zápasech se skóre 3:1 ve prospěch Bayernu Mnichov musel balit kufry a Valencii vítězství nad Leedsem v semifinále nestačilo na to, aby pozvedla trofej nad hlavu. Těšili se Bavoři.
 
Sezóna 2001-2002 - obhájce Bayern Mnichov
Kromě Sparty Praha dokázal o body oškubat obhájce i např. Feyenoord, a s nalomeným sebevědomým a neprůkaznými výkony dostali Němci padáka od pozdějších vítězů - Realu Madrid. Ten si ve finále poradil s Bayerem Leverkusen i gólem Zinedina Zidana, jehož provedení můžeme vidět v sestřizích nejkrásnějších gólů všech dob dodnes.

Kletba Ligy mistrů budí respekt u těch nejlepších už více než 23 let. Podaří se ji zlomit Realu Madrid?
Zdroj: wikipedia.com/Itai Zoref

Sezóna 2002-2003 - obhájce Real Madrid
Galacticos kráčeli soutěží suverénně, až dokud nenarazili na soupeře v černobílých pruzích. Juventus Turín tehdy naplno využil schopnosti Davida Trezegueta, Pavla Nedvěda a Alessandra Del Piera a poslal obhájce domů. Díky těmto velikánům se italský celek propracoval až do finále, v němž smolně po penaltách podlehl svým krajanům z Milána.
 
Sezóna 2003-2004 - obhájce AC Milán
Po vítězství 4:1 nad Deportivem La Coruña v prvním čtvrtfinálovém zápase se hráči AC Milán už viděli mezi nejlepšími čtyřmi. Opak byl pravdou, když je dnes už méně úspěšný španělský klub v odvetě rozbil 4:0. Ve finále se setkalo FC Porto s Monakem, kde první zmíněný celek o třídu převýšil soupeře. Za famózní sezónou tohoto portugalského celku stál bez pochyb José Mourinho.
 
Sezóna 2004-2005 - obhájce FC Porto
S Josém Mourinhem odešla z Porta i magie pohánějící je v Evropě mezi nejlepší týmy. Ve skupinové fázi je překonal José se svým novým klubem z Londýna a Portugalci se nedostali ani do vyřazovací části. Pamětní finále v Istanbulu skončilo vítězstvím Liverpoolu po penaltovém rozstřelu nad AC Milánem. Nezapomenutelným však ze zápasu dělá zejména poločasový obrat ze 3:0 na 3:3.
 
Sezóna 2005-2006 - obhájce FC Liverpool
The Reds se nepodařilo zopakovat výkon z minulého roku a v osmifinále dostali pořádně tvrdé facky od Benfiky Lisabon. Ti neměli problém Angličany porazit doma i venku. Vítězem tohoto ročníku se stala FC Barcelona, ​​která obratem v posledních minutách zalila tváře fanoušků Arsenalu slzami.
 
Sezóna 2006-2007 - obhájce FC Barcelona
Tak jako jejich předchůdci, i Barcelona nezvládla dvojzápas mezi šestnáctkou nejlepších. Jejich katem se stal Craig Bellamy, který dovedl po roce „přestávky“ opět anglický velkoklub do souboje o prvenství, ale italský gigant AC Milán bylo proti. 2:1.
 
Sezóna 2007-2008 - obhájce AC Milán
Už pátý rok po sobě se obhájcům nepodařilo probojovat do semifinále, když si Italové vylámali zuby na silném Arsenalu už v osmifinále. Čistě anglické finále, United - Chelsea, skončilo vítězstvím rudých ďáblů 6:5 po pokutovém rozstřelu.

Kletba Ligy mistrů budí respekt u těch nejlepších už více než 23 let. Podaří se ji zlomit Realu Madrid?
Zdroj: flickr.com

Sezóna 2008-2009 - obhájce Manchester United
Pro silný tým, tehdy ještě s Cristianem Ronaldem, nebylo problémem dostat se až do finále, kde jim však stopku ukázali Lionel Messi a Samuel Eto'o. FC Barcelona do finále postoupila po velmi diskutabilním zápase proti FC Chelsea, který je dodnes považován za jeden z nejnespravedlivějších v historii. Anebo jak řekl sám Drogba: „It's a fu*king disgrace!“

Kletba Ligy mistrů budí respekt u těch nejlepších už více než 23 let. Podaří se ji zlomit Realu Madrid?
Zdroj: wikipedia.com/funnydae

 

Sezóna 2009-2010 - obhájce FC Barcelona
Barcelona hrající ve fantastické formě vypadala na to, že prolomí kletbu již 22.5. v Madridu. Nepodařilo se jim však postoupit do finále, protože Inter Milán s fantastickým Diegem Militem, Maiconem a samozřejmě Josém Mourinhem byli proti. Těm se podařilo ve finále porazit Bayern 2:0, a tak za rok tíha obhájce padla na ně.

Kletba Ligy mistrů budí respekt u těch nejlepších už více než 23 let. Podaří se ji zlomit Realu Madrid?
Zdroj: wikipedia.com/oscar federico bodini

Sezóna 2010-2011 - obhájce Inter Milán
Obhájci z Milána podlehli ve čtvrtfinálovém dvojzápasu zahanbující Schalke, kteří jim v prvním zápase nastříleli až 5 branek. Vítězem se stala s chutí hrající Barcelona po výhře nad Manchesterem United 3:1.
 
Sezóna 2011-2012 - obhájce FC Barcelona
V tomto roce už měl Drogba mnohem více důvodů k radosti, neboť dovedl po gólu v posledních minutách a penaltách Chelsea až k mistrovskému titulu. V neuvěřitelném semifinálovém dvojzápase Londýňané doslova zacementovali prostor před bránou a poctivou defenzivu dokázali vyřadit obhájce z Katalánska.

Kletba Ligy mistrů budí respekt u těch nejlepších už více než 23 let. Podaří se ji zlomit Realu Madrid?
Zdroj: wikipedia.com/rayand

Sezóna 2012-2013 - obhájce Chelsea Londýn
Anglický celek vypadl už ve skupinové fázi, když bodově nestačili na Juventus a Šachtar Doněck. Náplastí pro ně bylo získání titulu v Evropské Lize. V této edici Ligy mistrů se vítězem stal Bayern Mnichov po čistě německém finále, ve kterém poraženému Dortmundu chybělo opravdu málo.
 
Sezóna 2013-2014 - obhájce Bayern Mnichov
Němci sice snadno prošli přes svého čtvrtfinálového soupeře, ale nezastavitelný Cristiano Ronaldo je ve své rekordní sezoně nepustil dál. V odvetě semifinálového zápasu jim spolu se Sergiem Ramosem dali dva góly a následně porazili ve finále Atletico Madrid, když je po 90minutovém dramatu s pozdním gólem Ramose rozstříleli o tři góly v krátkém třicetiminutovém prodloužení.
 
Sezóna 2014-2015 - obhájce Real Madrid
Tevez a Morata svými brankami zastavili cestu „pusinek“ k obhajobě, ale ve finále nestačili na Barcelonu. Jednoznačná výhra 3:1 po brankách Rakitice, Suáreze a Neymara znamenala, že si Katalánci odnesli už pátou trofej.
 
Sezóna 2015-2016 - obhájce FC Barcelona
Všichni čekali, že si Barcelona půjde za obhajobou a získá treble. Atlético Madrid je však nepustilo a padli před branami semifinále. Tak přišlo na řadu opakované finále mezi nejlepšími madridskými kluby, které opět skončilo vítězstvím bílého baletu.

Sezóna 2016-2017 - obhájce Real Madrid
Už stihli vyřadit kvalitní Neapol, německého mistra Bayern a nyní mají po prvním zápase proti Atléticu Madrid skóre 3:0. Mají na to, dokázat něco, co se 23krát předtím nepodařilo? Je to ve hvězdách. Zbývá nám těšit se z pěkného fotbalu a věřit v další zajímavé souboje na hřišti.

Domů
Sdílet
Diskuse