Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2017 13:21
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Mladí Češi vytvořili aplikaci, díky které se naučíš hrát na hudební nástroj nebo vařit chutné jídlo (Rozhovor)

TECH
Uložit Uložené

Jeden z těch nápadů, které si zaslouží pozornost.

Příchod smartphonů a mobilních aplikací změnil téměř vše kolem nás, a to včetně způsobu, jak provádíme specifické činnosti. Díky této nepopsatelně užitečné kombinaci si můžeme prostřednictvím dotykové interakce prstu s displejem zavolat osobní odvoz, zarezervovat pokoj na přespání, kontaktovat nejen naše kámoše bez odesílání krátké textové zprávy či vytáčení telefonního čísla, téměř kdykoliv a kdekdekoli vyhledat potřebné informace nebo najít někoho, kdo nás naučí něco, co bychom chtěli ovládat.
 
A přesně takovou funkcionalitu nabídne připravovaná aplikace od českého start-upu, za kterým stojí parta mladých, šikovných, ale hlavně ambiciózních lidí.

Mladí Češi vytvořili aplikaci, díky které se naučíš hrát na hudební nástroj nebo vařit chutné jídlo (Rozhovor)
Zdroj: Mentee

Jejich softwarové dílo Mentee umožní uživatelům vzájemně se učit nové dovednosti či vědomosti. Princip je navíc úplně jednoduchý - pokud chce někdo umět hrát na klavír, v aplikaci si najde svého lektora, aby ho to naučil. Místo placení mu však musí nabídnout kurz specifické dovednosti, o jakou má dotyčný zájem, čili zde vše funguje přes takzvaný bartrový způsob obchodování.
 
Více ti už ale řekne Jakub, jeden z členů vývojářského týmu již téměř dokončené mobilní aplikace, kterého jsme trošku vyzpovídali.

Čau Jakube, představíš nám start-up projekt, za kterým stojíš?

Ahoj Matúš. Abych to upřesnil, tak za projektem nestojím pouze já, ale celý náš super tým. :)

Pracujeme na projektu – aplikaci, která lidem na celém světě pomůže získávat nové dovednosti a poznávat nové přátele.

Kdy to celé začalo a jak jste se k takovému nápadu vůbec dostali? Inspirovalo vás něco?

Není to úplně klasická story, jakou byste čekali. Bylo září 2016, kdy jsme se Zdeňkem jeli naši obvyklou trasu z Břeclavi do Zlína. V tu dobu jsme tam ještě oba studovali a přemýšleli jsme, do jakého projektu se pustíme nyní. Oba za sebou máme spoustu podnikatelských experimentů, ale to je úplně jiné povídání. :)

No a jak jsme se k nápadu dostali? Řekli jsme si, že než přijedeme do Zlína, tak vymyslíme další podnikatelský záměr. Popřemýšleli jsme nad současnými trendy, zeptali se sami sebe, co by nás bavilo dělat a než jsme urazili 30 km, Zdeněk položil zásadní otázku: „Můžou mezi sebou lidé sdílet dovednosti?“. Od té chvíle na Mentee pracujeme denně.

Kolik je vás dnes v týmu a jak máte rozdělené úkoly? Hodil by se vám ještě někdo? Máte i vlastní kancelář nebo pracujete pouze z domova?

Když nepočítáme externisty, tak na projektu denně pracuje 7 lidí.

Já a Zdeněk se věnujeme rozvoji marketingu a obchodu v jednotlivých teritoriích (zatím ČR, SR a UK), Petr zajišťuje strategický rozvoj a provoz společnosti, Dana má na starost backoffice a vše okolo účetnictví, Marek má na starost finanční řízení a rizika, Lukáš technologický vývoj aplikace a souvisejících softwarových řešení nejen v cloudu a Vašek je ambasadorem pro trh Velké Británie a managerem nových ambasadorů.

Mladí Češi vytvořili aplikaci, díky které se naučíš hrát na hudební nástroj nebo vařit chutné jídlo (Rozhovor)
Zdroj: Mentee
 

V jakém stádiu se aplikace Mentee momentálně nachází? Kdy plánujete zpřístupnění pro širokou veřejnost?

Momentálně probíhá testování verze pro iOS, kterou spustíme už velmi brzy. O pár měsíců později bude následovat také Android verze, od které si slibujeme velký nárůst uživatelů. Společně s vydáním Android verze plánujeme Mentee ukázat ve Velké Británii na několika velkých studentských eventech.

Doporučujeme se všem přihlásit k odběru newsletteru na našem webu, abyste nic nepropásli. :)

Jak bude sdílení dovedností fungovat v praxi? Opíšeš nám funkcionalitu vaší mobilní aplikace? Kdo všechno si ji bude moci stáhnout a za jakou částku?

Je to jednoduché. V prvním kroku si zvolíte, co byste se chtěl/a naučit a v tom druhém, co můžete naučit ostatní. Náš chytrý alogoritmus potom najde ideálního parťáka nebo parťačku, se kterým si budete mít navzájem co říct o požadovaných dovednostech.

Mentee bude zadarmo. Chceme dovednosti zpřístupnit všem bez rozdílu finančních možností, věku nebo třeba pohlaví.

Půjde pouze o vzájemnou výměnu mezi uživateli aplikace, čili o takzvaný bartrový obchod, nebo se budou dát použít i peníze?

Gró Mentee je a bude výměna dovedností a znalostí. Takže tato možnost tam bude zachována vždy. Nicméně v následujících verzcích si pohráváme s myšlenkou, že aplikaci zpřístupníme i profesionálním lektorům, kteří by mohli zájemcům své služby prezentovat za peníze. Potom by pak záleželo pouze na uživateli, zda se rozhodne pro profíka nebo radši pro dobrodružství s „běžným“ uživatelem aplikace.

Mladí Češi vytvořili aplikaci, díky které se naučíš hrát na hudební nástroj nebo vařit chutné jídlo (Rozhovor)
Zdroj: Mentee

Mladí Češi vytvořili aplikaci, díky které se naučíš hrát na hudební nástroj nebo vařit chutné jídlo (Rozhovor)
Zdroj: Mentee

A co z toho získáte vy? Máte připravený nějaký zajímavý byznys plán, který chcete aplikovat?

Samozřejmě. Bez toho by to byla pouze hodně drahá hračka. :)

Monetizačních modelů máme připravených dost, ale zatím prozradíme pouze to, že chystáme Premium účty.

Za velmi přijatelné měsíční feečko (poplatek) uživatel získá přístup k řadě užitečných rozšíření uvnitř aplikace, přístup k materiálům a celkově bude zážitek z celého používání Mentee o dost přínosnější.

Sehnali jste i nějaké investory?

Nesehnali, protože jsme nesháněli. :)

V současné době je náš tým poměrně hodně soběstačný a upřímně nevíme, čím by mohl potenciální investor přispět. Aplikaci zvládáme financovat svépomoci, proto je na investora nejspíš ještě brzy.

Pokud ale přijde investor, který díky svým schopnostem a prostředkům posunout Mentee o několik úrovní výš, tak jsme rozhodně otevřeni diskuzi.

Jakou vizi máte s aplikací Mentee? Hodláte postupem času rozjet i jiné ambiciózní projekty?

Vizí našeho týmu je rozšířit aplikaci do celého světa tak, abyste se pohybem prstu mohli naučit připravit opravdové sushi od Japonce nebo základy etikety od Angličana.

Spíš než jiné projekty plánujeme rozvíjet Mentee. Myslíme si, že náš projekt má opravdu široký potenciál a už teď máme v šuplíku připravené nápady na rozvoj asi na 3 roky dopředu.

Na co všechno by měl být člověk připraven, když se do něčeho takového rozhodne pustit? Je budování start-upu náročné? Co všechno ti tato zkušenost dala?

Rozhodně by měl být soběstačný a mít vůli se vzdělávat. Na začátku totiž nemáte peníze, abyste si platili odborníky. Potřebujete web? Naučte se WordPress. Potřebujete grafiku? Naučte se Adobe Photoshop. Potřebujete se starat o sociální sítě? Čtěte zahraniční blogy a sledujte největší influencery. Každopádně nejdůležitější je být trpělivý a nevyklašlat se na projekt, když hned nevidíte výsledky. Celé to je o tom, co děláte, když se nikdo nedívá.

Vybudovat start-up je náročné a chce to hodně času a odhodlání. Jestli chcete pracovat 8 hodin dennně, chodit na pivo a dívat se na televizi, tak radši ani nezačínejte. Ale jestli jste ready makat od rána do rána, trávit večery s excelem, osekat svůj okruh přátel a žít low-cost, tak do toho!!!

Chceš čtenářům Refresher něco vzkázat?

Máme pro vás odměnu! Stačí, když se přihlásíte k odběru novinek na našem webu a my vám hned v mailu prozradíme, o co jde. No a když nám dáte lajk na Facebooku a follow na Instagramu, budeme moc moc rádi!

Domů
Sdílet
Diskuse