Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2017 14:56
Čas čtení 0:00
Ivan J.

Severokorejský diktátor je náruživým fanouškem Manchesteru United. Komu ale fandil Hitler a další obávaní vůdci?

SPORT
Uložit Uložené

Fotbal si oblíbili i ti nejnebezpečnější muži planety.

To, že je severokorejský diktátor Kim Čong-un náruživým fanouškem červených ďáblů, by ještě nedávno zřejmě nikdo netipoval. Dnes už však není pochyb. Před pár dny informoval svět o této skutečnosti excentrický italský senátor Antonio Razzi, který je diktátorův blízký přítel a díky tomu se stal ve své vlasti známý. Severokorejský vůdce mu během jejich společných debat prozradil, že jeho oblíbeným klubem je anglický Manchester United. Když se ho však zeptal na to, zda by se dokázal přirovnat k jedné z velkých hvězd červených ďáblů jako Eric Cantona nebo Zlatan Ibrahimovič, přišla rázná odpověď: „Kim je jen jeden.

Mimo jiné také prozradil, že je unesen ze severokorejského zázraku na fotbalových trávnících Kwang-Song Hana, mimořádně talentovaného útočníka. Stále jen 19letý hráč stihl letos v druhé nejvyšší italské soutěži vstřelit hned 4 góly ve třech zápasech, čímž na sebe přilákal zájem větších klubů. Kim proto věří, že se už brzy dočká hráče ze své země oblékajícího dres jednoho z týmů Premier League, ideálně ten červený. Má to být právě hráč Perugie, který tak otevře cestu i ostatním hráčům z KLDR do nejsledovanější soutěže na světě.

Kdoví, možná už zanedlouho uvidíme pobíhat po britských trávnících celou enklávu severokorejských hráčů. Nicméně, jak jsme vám už v nadpisu slíbili, článek nebude jen o Kim Čong-unovi. Rozhodli jsme se podívat i na to, jak to měli s náklonností k fotbalovým klubům i další obávaní muži minulosti či současnosti.

Zimbabwský diktátor Robert Mugabe se netají svou láskou k fotbalu. Podobně jako severokorejský vůdce, tak i Mugabe si své oblíbené mužstvo našel na evropské scéně. Jeho přízeň může těšit Barcelonu a především londýnskou Chelsea. Během sledování fotbalových zápasů si nepřeje být nikým rušen. Dokonce ani svou vlastní manželkou. Jelikož podobně jako hráči na hřišti kopou do míče, pokud se výsledek nevyvíjí podle jeho představ, kope do všeho kolem on. Dalším fotbalovým nadšencem z afrického kontinentu byl i Idi Amin, přezdívaný též Černý Hitler, který se na určitou dobu stal neomezeným vládcem Ugandy. Amin strávil v britské armádě 15 let, a i přesto, že byl profesionálním boxerem, jeho srdce si získal i fotbal a tamní klub Hayes FC.

Embed from Getty Images

Na anglické půdě ještě chvíli zůstaneme. Po smrti libyjského vůdce Muammara Kaddáfího byl mezi jeho osobními věcmi nalezen hrnek s logem Liverpoolu. Náklonnost k The Reds podporuje i fakt, že jeho syn jistou dobu zvažoval koupení podílu v tomto klubu. Byl to právě syn Al Sádí, který mu dělal největší radost, určitě alespoň co se týče fotbalu. Zahrál si nejen za národní tým, ale také odehrál pár zápasů v italské Serii A, když působil v Sampdorii či Udinese. Oblíbený klub v Premier League si našel i vůdce teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin. Ještě předtím, než se stal jejím vůdcem, trávil hodně času v londýnském rodinném domě. Terorista měl tím pádem čas i na fotbal. Často navštěvoval starý stadion Highbury, kde hrával své domácí zápasy Arsenal a také koupil dětem repliky dresů, které nosili hráči kanonýrů. Fanoušci se mu proto později rozhodli vytvořit chorál.

„Osama, woah-oh, Osama, woah-woah-woah-woah, he's hiding in Kabul, he loves the Arsenal.“

Ani nacistického vůdce Adolfa Hitlera pravděpodobně neobešel zájem o fotbal. V minulosti se na internetu objevily pověsti o tom, že Führer byl fanouškům Schalke. Mužstvu z Gelsenkirchenu se během vlády Třetí říše totiž podařilo získat hned 6 ligových titulů, což tuto informaci jen podporuje. Avšak v roce 2008 se šéf PR klubu Gerd Voss rozhodl tuto pověst zbourat a v otevřeném dopise uvedl několik důvodů, proč nebezpečný diktátor nikdy nemohl být fanouškem Schalke. Celé znění dopisu si můžete přečíst zde. Zajímavou historii má i ruský klub Dynamo Moskva. Ten byl založen blízkým Stalinovým spolupracovníkem Lavrentijem P. Berijou. Nelze se proto divit, že ho měl v oblibě i sovětský diktátor. Dokonce poté, co Sovětský svaz prohrál na olympijských hrách v roce 1952 s Jugoslávií, nařídil rozpuštění městského rivala z CSKA.

Embed from Getty Images
Domů
Sdílet
Diskuse