Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2017 15:09
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

18letá Češka vyhrála soutěž o nejlepšího mladého vědce Evropy! Její výzkum může do budoucna pomoci s léčbou nádorových onemocnění

ZAJÍMAVOSTI SOUTĚŽ
Uložit Uložené

Karina Movsesjan z Karlových Varů si za zkoumání proteinu RAD51 vysloužila hned několik ocenění.

Hlavní vítězkou letošního 29. ročníku soutěže o nejlepšího mladého evropského vědce se stala osmnáctiletá Karina Movsesjan z Karlových Varů. Studentka biochemie na Masarykově univerzitě teprve loni maturovala na gymnáziu a už nyní se může chlubit řadou ocenění. Už v sedmnácti obdržela cenu Česká hlavička v oboru Život a zdraví člověka za studium chování proteinu, který by mohl pomoci při odhalování rozdílů mezi nádorovou a normální buňkou. Za stejný výzkum získala hlavní cenu v rámci Intel ISEF, nejprestižnější celosvětové soutěže vědeckých projektů studentů do dvaceti let.

Její práci se nyní rozhodli zhodnotit nejvyšší cenou také v rámci soutěže European Union Contest for Young Scientists, která se konala v Tallinu, hlavním městě Estonska. Účastnilo se jí více než 120 mladých vědců, kteří soutěžili v několika oborech. Vítězové si rozdělili výhry od 90 000 korun až do 180 000 korun a zároveň dostali příležitost stáže v předních evropských výzkumných centrech jako je Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) nebo Evropská kosmická agentura (ESA).

Karina si svou výhru vysloužila za objev při zkoumání proteinu RAD51, který v našich buňkách opravuje toxická poškození DNA. Dlouho se předpokládalo, že RAD51 nemůže být v buňkách ani mutovaný, navzdory tomu však byly nedávno v nádorech nalezeny jeho mutace. Karině se v souvislosti se zkoumáním tohoto proteinu podařilo odhalit mechanismus, který může zapříčinit vznik a rozvoj nádorového onemocnění. Výsledky její práce tak mohou do budoucna pozitivně ovlivnit léčbu nádorových onemocnění.

Zpět
Sdílet
Diskuse