Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2017 17:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Mladá žena dlouhá léta potila krev a lékaři konečně přišli na to, co její neobvyklou diagnózu způsobovalo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Známé pořekadlo nabralo v životě mladé Italky nového významu.

Mladá Italka se kvůli vzácnému onemocnění dostala do sociální izolace, i když za něj samozřejmě ona sama nemohla. Italští lékaři nevěděli, jak se mají k případu 21leté ženy postavit, protože jejím problémem byl fakt, že místo obyčejného potu z ní tekla krev. Krvavé pocení se objevovalo jen na čele a na dlaních, ale i tak mladé ženě způsobovalo obrovské komplikace a často se styděla vycházet z domu jen proto, aby náhodou nezačala potit krev a neztrapnila se na veřejnosti před lidmi. Zmatení lékaři si mysleli, že žena v minulosti utrpěla nějaké skryté zranění, které poškodilo tkáň a kvůli tomu při pocení vychází na povrch i krev, avšak zranění nedokázali najít a museli přemýšlet nad alternativními vysvětleními.

Spontánní pocení krve nakonec připsali vzácné nemoci s názvem hematohydróza a zjistili i přibližný způsob toho, jak se do potu přimíchává i krev. Problém při tomto onemocnění představuje přílišné namáhání krevních cévek v okolí potních žláz až do takové míry, že cévky jednoduše prasknou a krev začne vytékat na povrch kůže i s potem. Ženě lékaři nedokázali pomoci úplně, protože i se specifickým lékem na zpevnění cévek se u ní stále objevují momenty, kdy prasknou a krev pronikne na povrch pokožky, avšak její situace se výrazně zlepšila a momentálně pracuje na svém psychickém zdraví, které si nejenže kvůli onemocnění hodně vytrpělo, ale ještě i mělo svůj podíl na jeho zhoršování.  


Domů
Sdílet
Diskuse