Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2017 17:07
Čas čtení 0:00
Radka T.

Češi založili projekt, díky kterému můžeš mít vlastní pletené ponožky od babičky. Každý pár je skutečný originál

MÓDA ČESKO
Uložit Uložené

Některým babičkám pomáhají peníze z prodeje ponožek k tomu, aby si vůbec mohly někdy koupit maso.

Pro generaci našich babiček je pletení běžnou činností i zálibou, většina z nich ho ovládá a svými výrobky již obdarovala celou rodinu i své známé. Možná se už i tobě stalo, že ti babička na Vánoce či k narozeninám darovala vlastnoručně pletené ponožky či svetry. Takový dárek se však ne vždy setká s nadšenou reakcí. Ale to, nad čím někteří ohrnují nosem, je v Česku trendem. Postaral se o to smysluplný projekt Ponožky od babičky. Díky němu můžeš mít hand-made pletené ponožky, i když už vlastní babičku nemáš nebo se právě tvá babička pletení nevěnuje.

Poctivé pletené ponožky jsou nejen měkké a pohodlné, ale v zimě skvěle zahřejí. A vůbec nemusí vypadat špatně, právě naopak. Projekt Ponožky od babičky do něj zapojil ty nejpovolanější - samotné babičky. Ty tak mohou spoustu volného času trávit svou oblíbenou činností, protože jejich výrobky jsou žádané, a ještě si i něco vydělají. Pro mnohé z nich je to k slabému důchodu příjemné „kapesné“. Peníze z prodeje ponožek však putují nejen samotným babičkám, ale i na aktivity v centru pro seniory.

Celý projekt má kromě toho i ekologický rozměr. Díky němu se sbírá a recykluje nepotřebná vlna, která by jinak skončila zřejmě na smetišti. Více než 200 babiček z celé České republiky z ní tak vytváří veselé, kvalitní a teploučké ponožky. Co babička, to jiný osobitý styl, a tak je každý pár skutečný originál různých veselých barev. Navíc, na ponožkách nechybí jméno autorky na etiketě. Ponožky se dají sehnat na e-shopu, různých trzích či u smluvních prodejců.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

V rámci tohoto projektu přitom nejde jen o koupi samotných ponožek. Ženy, které pletou, totiž nejsou anonymní, zákazník přesně ví, kdo mu ponožky upletl, a to nejen podle zmíněné etikety. Funguje to tak, že zájemce si může ponožky vybrat a koupit v e-shopu, ale kromě toho si může prohlédnout i to, odkud jednotlivé babičky pocházejí a jaký je jejich životní příběh.

Například paní Jarmila se svěřila, že pletení jí pomáhá v tom, aby doma neseděla jen tak na prázdno. Jelikož jí už neslouží nohy, ven se už téměř nedostane. Pletení jí tak pomáhá zahnat nudu a zkrátit spoustu volného času.

Babičku Marii pletení také moc baví. Hodně se jí hodí i peníze, které díky tomuto projektu vydělá. „Ponožky jsem pro vás začala plést proto, abych si mohla koupit někdy i maso,“ přiznala. V životě si přitom toho vytrpěla už dost. Její manžel rád pil, podstoupila operaci srdce a zažila i snahu vlastního syna a jeho nevěsty připravit ji o majetek. Nakonec se jim to podařilo a přišla o dům. Nyní se snaží zajistit si malý být a pletení ponožek jí alespoň na chvíli pomáhá osvobodit se od těžkých myšlenek.

Podle babičky Hany je důležité mít nohy v teple, a to pletené ponožky rozhodně zaručí. Kromě toho sní o delším pobytu u moře v Chorvatsku.

Některé babičky zas měly problém s tím, že pletenými věcmi už zásobily celou svou rodinu, a tak už neměly pro koho plést. Jenže tato činnost je pořád baví.

„Tak jsme se s nimi domluvili a ony začaly plést nejdříve různá pouzdra na brýle, mobily, toaletní taštičky. Později jsme zjistili, že nejlépe se prodávají ponožky a založili jsme Ponožky od babičky,“ vysvětlila pro portál Blesk Bronislava Hilliová z Centra Elpida. Právě toto centrum se zaměřuje na pomoc seniorům. Díky němu a projektu Ponožky od babičky si seniorky přivydělávají k důchodu, ale mají i dobrý pocit z práce na společném projektu a z toho, že jsou užitečné i pro ostatní.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Podle tvůrců projektu to má velký smysl, o čemž svědčí i velký zájem Čechů. Tento rok se již podařilo prodat více než 3300 párů, ale babičky jich napletly už 10 tisíc, takže stále si je z čeho vybírat. Loni napletly 8300 párů a prodaly se všechny. Zdá se proto, že lidé si k pleteným věcem opět nacházejí cestu. Do popředí se nyní tlačí i pletené vesty, které tě možná tvá máma nebo babička kdysi nutily nosit. Takové vestičky však mohou ve skutečnosti vypadat stylově a originálně, jejich koupí navíc lze také podpořit aktivity neziskovky Elpida.

Komu by se koupě pletených věci líbila, může si tento proces vyzkoušet na vlastní kůži. Je to díky mezigeneračnímu workshopu Hladce obrace. I zde jsou zapojeny ženy z projektu Ponožky od babičky. Návštěvníci se dozvědí, jak se vlastně plete či háčkuje a na workshopu mohou potkat i mladé designérky. Tradice versus moderní trendy v podobě těchto workshopů jsou také populární a navíc jsou příležitostí k recyklaci či sběru nevyužité vlny. Ta si už na workshopu najde své využití.

Domů
Sdílet
Diskuse