Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2017 16:10
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Předpověděli odkoupení Foxu, rozšíření eboly i Donalda Trumpa. Před čím vším nás varovali Simpsonovi a měli pravdu?

FILMY A SERIÁLY DISNEY
Uložit Uložené

Prezident USA, moderní technologie i složitá věda. Simpsonovým předpovědi vycházejí i nadále.

Určitě se k tobě dostala informace o tom, jak Simpsonovi záhadně předbíhají dobu. V seriálu o netradiční žluté rodince už stihli předvídat vystoupení Lady Gaga na Superbowlu, krádež citronovníku v USA, rozšíření eboly v Africe i to, že boj o lukrativní a mocné křeslo amerického prezidenta vyhraje Donald Trump. A překvapivě, další z předpovědí se opět naplnila. Nedávno jsme tě informovali o tom, že Disney se zavázalo k miliardovému obchodu. Za obrovskou sumu 52,4 miliard dolarů totiž zakoupilo významné části a divize gigantického studia 20th Century Fox, mezi které patří zejména filmové oddělení, ale například i televize National Geographic či online streamovací služba Hulu.

Megaobchod desetiletí

Obchod, který někteří korunovali titulem dohoda desetiletí, však mnozí z nás už dávno zažili, a to přímo před televizními obrazovkami či počítačovými monitory. Epizoda Simpsonových z 9. listopadu 1998 nazvaná When you Dish Upon a Star totiž už všechno dávno stihla předpovídat. V díle se mihla spousta hostů, mezi nimi například i Alec Baldwin, přičemž se zmínce nevyhnulo ani samotné 20th Century Fox, které mělo podtitul A division of Walt Disney Co. Paradoxně, pod Fox Broadcasting Company patří i samotní Simpsonovi, kteří tak už tehdy věděli, co je čeká.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v animácích od Pixaru? Otestuj své znalosti KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v animácích od Pixaru? Otestuj své znalosti 28. listopadu 2023 8:00


Chyby při volbách

4. epizoda 20. série se jménem Treehouse of Horror XIX. z roku 2008 již řešila tehdejší prezidentské volby, kterých se Barack Obama účastnil a vyhrál. V tehdejším díle se Homer Simpson snaží volit právě Obamu, ale jeho volební zařízení mu hlas odmítalo připočítat a místo toho ho tvrdohlavě započítávalo kandidátovi Johnu McCainovi. Hned v dalších volbách roku 2012, kde Obama opět kandidoval, se podobný případ zopakoval v realitě. Volební zařízení v Pennsylvánii Obamovi odmítalo uznat hlas a místo toho ho připočetlo jeho hlavnímu protikandidátovi, Mittu Romneymu. Volební přístroje jsou samozřejmě před volbami kontrolovány, a tak jde opravdu o úsměvnou shodu okolností.

Mateřská částice

Určitě si pamatuješ zprávy z roku 2012, kdy vědci objevili takzvanou mateřskou částici, známou také jako Higgsův boson. Ta je zodpovědná za existenci hmotnosti. Překvapivě, v druhé epizodě desáté řady nazvané The Wizard of Evergreen Terrace stojí Homer před tabulí a i když nechápe, co je na ní napsáno, rovnice na vrcholu je téměř identická s tou, která byla použita k prokázání existence bosonu.


Edward Snowden a špionáže

Od seriálové tvorby se nyní přesuneme k The Simpsons Movie, v němž se musí rodina Simpsonových schovat před vládními jednotkami, ale Národní bezpečnostní agentura (NSA) lokalizuje Marge s dětmi podle jejich konverzace, kterou vládní agentura odposlouchávala. To vše bylo předpovězeno už v roce 2007, o šest let později zaútočil na titulní strany médií muž jménem Edward Snowden, který poprvé vrhl světlo na odposlouchávání amerických telefonů a sledování toho, co Američané dělají na internetu.


FIFA a Německo

Šestnáctá epizoda dvacáté páté série s názvem You Don't Have to Live Like a Referee z roku 2014. A její předpověď se naplnila hned další rok. Možná si vzpomínáš na pořádně velký skandál FIFA spojený s masivní korupcí rozhodčích. Samozřejmě, v seriálu nepadl název FIFA, ale všechny podrobnosti jsou téměř přesné a celý skandál měl skoro stejný průběh v Simpsonových i v realitě. Navíc tvůrci předpověděli i to, že Německo zničí Brazílii na Světovém poháru 2014.

 

Smart hodinky

Pokud se chceme vrátit k vědě a technice, určitě musíme zmínit předpověď již z roku 1995, která se vyskytla v epizodě se jménem Lisa's Wedding, devatenáctý díl, šesté série. Mladá Lisa v něm navštíví věštce na renesanční pouti. Prostřednictvím bubliny jsme jako diváci přesunuti do roku 2010, kde lidé komunikují i skrz inteligentní hodinky a v díle je to vykreslené jako úžasný futurismus. V tomto případě se však žlutá hodinka trošku předběhla, první smart hodinky schopné rozeznat lidský hlas se dostaly na trh až v roce 2014.


Nepříjemná ebola

Dnes už je virus Ebola pod kontrolou a i když se vše stalo děsivou realitou v roce 2014, Simpsonovi něco tušili už v roce 1997. Třetí díl deváté série s názvem Lisa' Sax totiž sleduje znuděného Barta v depresích, kterému nakonec na pomoc přijde jeho matka Marge. Rozhodne se mu přečíst díl z knihy, a právě ta měla název Curious George and the Ebola Virus, tedy Zvědavý George a virus Ebola. Samozřejmě, virus byl znám dávno před jeho rozšířením v Africe, ale ze všech možných bakterií a virů schopných způsobit vážné onemocnění si tvůrci Simpsonových shodou okolností vybrali právě tento.

Doporučeno
Našel Marvel nové dno? Komiksový gigant se s posledním filmem pohřbívá zaživa Našel Marvel nové dno? Komiksový gigant se s posledním filmem pohřbívá zaživa 9. listopadu 2023 15:00


A samozřejmě...

Bart to the Future, série číslo jedenáct, sedmnáctá epizoda z roku 2000. Rodinka Simpsonových se opět ocitla v budoucnosti a diváci vidí, že prezidentkou se stala Lisa. Ta však zdědila pořádně zničený státní rozpočet po svém předchůdci, kterým nebyl nikdo jiný než Donald Trump. Lisa musí posbírat ekonomickou situaci Spojených států amerických zpět na nohy. Rok zpátky se k předpovědi vyjádřil scenárista Dan Greaney, který prohlásil, že to bylo myšleno jako varování. Vypadalo to jako logické pokračování cesty dolů. Hodilo se to do naší verze příběhu, kde se Amerika stává šílenou.“


Domů
Sdílet
Diskuse