Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2018 20:18
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Moskvě svítilo slunce jen 6 minut za celý prosinec

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ruské hlavní město nemělo moc kontaktu se sluncem.

Moskva je i dnes jedním z nejnavštěvovanějších míst na naší planetě, ale pokud ses tam vydal na výlet loni v prosinci, možná jsi byl překvapen, že ruskému hlavnímu městu prostě chybí sluneční paprsky. Ruské meteorologické centrum vydalo nedávno zprávu o tom, že Moskva si během celého prosince užila pouhých 6 minut slunečních paprsků, zatímco průměr se v posledních letech pohyboval kolem hodiny slunce denně na konci roku.

Prosinec minulého roku proto překonal i dosud nejtemnější měsíc v historii města, kterým byl prosinec roku 2000. Tehdy se sluneční paprsky objevily dohromady na přibližně tři hodiny během celého měsíce, ale minulý rok se šesti minutami předchozí rekord definitivně překonal.

Odborník a šéf meteorologického centra Roman Vilfand připisuje omezené sluneční paprsky nezvykle velké oblačnosti nad Moskvou, která měla být způsobena vyššími teplotami než bývá v této části roku zvykem. Na druhé straně, momentálně se teploty v Rusku vracejí níže a níže, přičemž někde dosáhly až -67 stupňů Celsia, což už je teplota, při níž zamrzá téměř všechno.

Navzdory zamračenému počasí a téměř neexistujícím slunečním paprskům je však Moskva i v prosinci skvělým místem, které si zaslouží šanci, a konec konců se tam dostaneš i přímo z Prahy, takže výlet určitě stojí za to.


Domů
Sdílet
Diskuse