Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2018 14:49
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vrátná záloha na PET láhve? Český výrobce minerálek chce zavést novinku, která by ulevila životnímu prostředí

ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

Pokud se systém třídění plastů okamžitě nezmění, bude v roce 2050 v oceánech více plastových odpadků než ryb.

Český výrobce minerálek, Karlovarské minerální vody, chce zavést vratný poplatek za používání plastových PET láhví. Podobně jako u skleněných láhví by tak mohly vzniknout zálohy, které budou motivovat spotřebitele k tomu, aby prázdné láhve vraceli. 

Aby lidi skutečně láhve vraceli, chce ředitel této společnosti, Alessandro Pasqual, výši zálohy dát dostatečně motivační, aby se vůbec vyplatila. „Záloha musí být významná. V Evropě jsou zálohy od dvaceti do třiceti centů (5–8 korunami, pozn. redakce). Záloha ve výši několika centů k vracení nemotivuje,“ řekl Pasquale na konferenci o ekologii a recyklaci plastů. Zároveň prý nechce čekat, až podobnou věc zavede Evropská unie, ale sám se chce angažovat a jít novince napřed. 

Vrátná záloha na PET láhve? Český výrobce minerálek chce zavést novinku, která by ulevila životnímu prostředí
Zdroj: tablexxnx/Wikimedia Commons

Současný způsob nakládání s plastovými obaly je podle Pasquala deset let starý a je potřeba ho inovovat. Třídění plastů se už dál nemůže financovat ze samotných vytříděných odpadů. „Bude to pro některé menší firmy bolestivé, ale změna je nutná,“ dodává.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Systém záloh za plastové láhve je již zaveden v Německu a Švédsku, kde přináší skvělé výsledky. Podle výzkumů dosáhly až 98procentního poměru ve zpětném odběru PET lahví.

Domů
Sdílet
Diskuse