Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2018 14:49
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Poprvé v historii překonala průměrná měsíční mzda v Česku 30 tisíc korun

ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKONOMIKA FINANCE
Uložit Uložené

Růstu mezd pomohlo především zvyšování platů ve veřejné sféře i chybějící pracovní síla.

Českým výplatám se daří. Alespoň podle Českého statistického úřadu, který dnes zveřejnil údaje o průměrných českých mzdách ze čtvrtého čtvrtletí roku 2017. Ty stouply z předcházejícího období roku 2016 o celých 8 % a poprvé v naší historii překročily hranici průměru 30 tisíc korun. Konkrétně se bavíme o 31 646 českých korunách.

Poprvé v historii překonala průměrná měsíční mzda v Česku 30 tisíc korun
Zdroj: pexels.com

Průměrová hodnota může být přirozeně zkreslována extrémními hodnotami a přibližně dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Pokud se bavíme v intencích mediánového srovnání, tedy ne zprůměrované ale prostřední hodnoty, činí tato částka 27 320 korun. Oproti loňskému roku se mediánová hodnota zvýšila dokonce o 8,9 %. I tak je tedy zřejmé, že platové podmínky u nás zažívají zatím ty vůbec nejzlatější časy v historii české ekonomiky

Přitom to není tak dávno, kdy mzdy překročily hranici teprve 20 tisíc korun. „Připomeňme, že hodnoty 20 tisíc korun dosáhla průměrná mzda poprvé ve druhém čtvrtletí roku 2007. Hodnotu 10 tisíc korun pak přesáhla poprvé v 90. letech, podotýká v článku serveru Aktuálně.cz analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Současné platové podmínky jsou v současnosti srovnatelné s těmi polskými, portugalskými nebo řeckými. Pomalu ale jistě se přibližujeme životní úrovni vyspělejších zemí a naše mzdy činí 67 % evropského průměru.

„Růstu mezd pomohl nejen utažený trh práce, ale i zvyšování platů ve veřejné sféře,“ řekla pro Hospodářské noviny ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. 

Z toho důvodu si ve veřejné sféře zaměstnanci polepšili až o 13 %. Mezi nimi například učitelé o 15 % nebo úředníci o 10 %. Z veřejného sektoru se zvyšování mezd dále přelévá i do sektoru soukromého.

Poprvé v historii překonala průměrná měsíční mzda v Česku 30 tisíc korun
Zdroj: pexels.com

Zároveň se můžeme dlouhodobě pyšnit nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii. Ta se v současnosti pohybuje okolo 3,5 % a jednoznačně nás posílá na pomyslnou první příčku před Německo nebo Maltu. Chybějící pracovní síla je totiž dalším faktorem, který tlačí cenu práce dále nahoru. Firmám se často nedaří najít vhodné pracovníky, proto musí být jejich mzdové podmínky výhodnější než u konkurence.

Dalšími odvětvími, kterým se v souvislosti se zvyšováním mezd dařilo, byl tedy zcela jistě průmyslový sektor, ale také například sektory s nižšími mzdovými ohodnoceními, jako je ubytování, stravování, pohostinství nebo administrativa. Mění se zároveň zaměstnanecká kultura. Lidé se daleko méně bojí o vyšší mzdu zaměstnavatele jednoduše požádat.

Mzdy v České republice rostou podobným způsobem už od roku 2014. Podle odborníků tento trend bude ještě nějakou dobu pokračovat, ovšem do budoucnosti není současné tempo udržitelné. „Růst mezd a zaměstnanosti převyšuje přírůstky produktivity práce a dochází k erozi cenové konkurenceschopnosti. Jednotkové mzdové náklady už druhým rokem stoupají. Loni se zvýšily o 2,3 procenta,“ komentuje například situaci ekonom David Marek.

Domů
Sdílet
Diskuse