Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2018 6:41
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Stephen Hawking nás ve věku 76 let navždy opustil. Geniální fyzik a kosmolog zemřel v okruhu blízkých

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Smutnou zprávu pro celý svět potvrdila jeho rodina.

Celosvětově známý fyzik, teoretik, matematik, profesor na univerzitě v Cambridge, kosmolog, spisovatel a milující otec, to byl geniální Stephen Hawking.

Bohužel, ani on nedokázal smrti vysvětlit, že ještě nepřišel jeho čas. Stephen nás ve věku 76 let navždy opustil teprve před pár hodinami, informovala o tom jeho rodina. Údajně zemřel klidně, doma v Cambridge, obklopen rodinou. A jak doktoři předpovídali, ALS se skutečně stala příčinou jeho smrti. Akorát o pár desetiletí později.

Hawkingovi v 21 letech diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu, což zjednodušeně znamená, že mu postupně odumíral mozek a centrální buňky nervové soustavy, kvůli čemuž přestal ovládat své svalstvo a nemohl se tak dále hýbat. Doktoři mu tehdy dali maximálně 2 roky života, ale Stephen nás svou genialitou obdarovával celé dekády.

Proslavil se zejména výzkumem černých děr, velkého třesku a mnohým fyzikálními, matematickými a dalšími teoriemi, z nichž se mnohé potvrdily. Zasloužil se o mnohé významné objevy a široké veřejnosti objasnil mnohá tajemství a záhady nejen vesmíru ve svých vynikajících knižních publikacích.

Tou nejznámější je Stručná historie času, která se stala bestsellerem.

Jeho děti vydaly smuteční oznámení a zavzpomínaly si na některá jeho díla a výroky. Nikdy nezapomenou, kým jejich otec byl, co pro tento svět znamenal a nikdy také nezapomenou, co pro něj znamenala jeho rodina. Odpočívej v pokoji, Stephene.


„It would not be much of a universe if it wasn't home to the people you love.“

Stephen Hawking nás ve věku 76 let navždy opustil. Geniální fyzik a kosmolog zemřel v okruhu blízkých

Domů
Sdílet
Diskuse