Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
4. dubna 2018 v 14:36
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Nocleženek se letošní zimu prodalo na 30 tisíc. Pětkrát více než loni

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Češi letos dokázali, že nebyli lhostejní.

Nebývalou solidaritu projevili Češi v mrazivých měsících letošní zimy. Nakupovali totiž Nocleženky, tedy poukazy pro bezdomovce v hodnotě 100 korun, které jim zajistí přespání v teple, sprchu, polévku a čaj. Nakoupit je šlo na internetových stránkách Armády spásy, která celý projekt iniciovala.

V případě potřeby i zdarma získat čisté oblečení nebo obuv. Reálný náklad za službu se pohybuje na osobu v rozmezí sto až 200 korun,“ píše se na webu. Nocleženky tak skutečné náklady nepokrývají.

Nocleženek se letošní zimu prodalo na 30 tisíc. Pětkrát více než loni
Zdroj: Tony/REFRESHER

Poukaz může předat zájemce buď na přímo nebo je vytisknut přímo v noclehárně, kde je později předána pracovníkovi, který se stará o lidi bez domova přímo v terénu. Každá Nocleženka má jedinečné číslo, díky kterému se pak dárce dozví, že právě ta jeho byla použita. Noclehárny jsou v Praze, Brně, Karlových Varech, Ostravě, Krnově, Opavě, Šumperku a Havířově.

Zájemci jich nakoupili neuvěřitelných 30 tisíc, čímž pětkrát překročili její prodej v loňském roce. Tehdy jich totiž použilo 6,5 tisíce lidí. „Je neuvěřitelné, že web, který jsme svépomocí před pár měsíci postavili, dokázal možná zachránit lidské životy,“ řekla ČTK autorka projektu Lucie Stejskalová. Armádu spásy jsme loni v zimě navštívili i my.

Domů
Sdílet
Diskuse