Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2018 1:01
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vydal se na opuštěnou vojenskou základnu z dob Jugoslávie a ochutnal 30 let starou konzervu. Kdysi byla obrovskou chloubou armády

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vojenská základna už dávno přestala sloužit svým původním plánům.

Kdysi představovalo možná největší chloubu armády v Jugoslávii, ale dnes z něj zbyly jen ruiny. Podzemní letiště a vojenskou základnu Željava vybudovali na hranicích Chorvatska s Bosnou i Hercegovinou krátce po skončení druhé světové války. Základna se nacházela přímo ve vrchu Plješivica, díky čemuž byla efektivně zabezpečená proti všemožným útokům.

Pod vrchem se ukrývaly kilometry tunelů, které obýval nejrůznější vojenský personál. Željava měla i nemocnici či komplex stravovacích zařízení, díky čemuž byla základna schopná vydržet i výbuch atomové bomby a poskytnout vojákům útočiště na pár týdnů. Naneštěstí, základna byla v roce 1992 zničena explozemi během eskalující války na Balkáně, a tak je z ní dnes pouze opuštěna ruina.

Na základnu mají civilisté vstup zakázán, protože je její okolí dodnes poseté minami, které nebyly odstraněny. Pokud se vzdálíš od asfaltových silnic, velmi rychle by ses mohl ocitnout v ohrožení života. To však nezabránilo ve zkoumání základny dobrodruhům z kanálu Crombat.

Po krátkém úvodu do historie základny narazili i na denní dávku jídla v solidním stavu, a tak vyšli před základnu a rozhodli se vyzkoušet jídlo, které mělo být spotřebováno před téměř 30 lety. Balíček obsahoval sardinky, ovocnou kostku či prášek na čaj, a tak se chlapík rozhodl ochutnat sardinky. Je pravda, že po otevření vypadaly možná i o trošku lépe než některé sardinky, které dnes dostaneš v obchodech, ale zkoušet bychom je raději nechtěli.

Vydal se na opuštěnou vojenskou základnu z dob Jugoslávie a ochutnal 30 let starou konzervu. Kdysi byla obrovskou chloubou armády
Zdroj: Crombat
Domů
Sdílet
Diskuse