Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2018 16:52
Čas čtení 0:00
Sona O.

Mimozemský život možná nakonec objevíme v naší sluneční soustavě

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Na Jupiterově měsíci Europa objevili pramen vody. Vyvěrá přímo z útrob planety.

Nejprve se jevil jako malá skvrna na obrázku vzdáleného měsíce, který je satelitem největší planety ve slunečním systému, Jupitera. První náznaky toho, že by se mohlo jednat o pramen, přišly z Hubbleova teleskopu a tuto teorii později prokazovaly i snímky z roku 1997.

Poznatky, které naznačovaly, že na Europě by mohl být pramen vody, známe už desetiletí, avšak dosud jsme neměli technologie, které by potvrdily jeho existenci. „Data jsme měli už dávno, nad touto oblastí jsme dokonce proletěli. Museli jsme zkrátka být preciznější ve zkoumání informací,“ říká jeden z předních astronomů Xianzhe Jia.

V případě Europy můžeme pramen nazvat rovnou extrémně silným gejzírem, který je viditelný z vesmíru. Voda z něj pochází z obrovského zamrzlého oceánu, který tvoří povrch měsíce. „Tento objev nám pomůže konečně pochopit to, co se děje pod ledem Europy,“ řekl Jia.

K tomu, aby se tento fakt definitivně potvrdil, museli vědci využít počítačové modely, které při příchodu prvních fotografií a záznamů nebyly k dispozici. Data, která pak použili spolu s modely, popisují jako překvapivě přesná.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

„Před 20 lety jste mohli mít představu, že se jedná o pramen. Ale počítače v té době by vám nedovolily vytvořit tak přesné modely. Museli jsme čekat na lepší fotografie,“ ozřejmil Jia.

Podobný pramen loni odhalila i mise Casini na jednom z měsíců Saturnu. Jde o Enceladus a ten se stává dalším vhodným adeptem na místo pro život v blízkosti naší planety. Podobně jako Europa je i tento Saturnův měsíc pokrytý zamrzlým oceánem. Navíc podle posledních zjištění má Enceladus i příznivou atmosféru, která by mohla vznik života podpořit.

I když mise na měsíc Saturnu byla ukončena, NASA a Evropská kosmická agentura plánují na Europu vyslat další vesmírné sondy. Evropská kosmická agentura chce na Europě zahájit misi do roku 2022 a plánuje se zaměřit i na další měsíce Genymede a Callisto. NASA vymyslela projekt s názvem Europe Clipper a odstartuje ve stejný rok.

„Pokud se k tomuto prameni dostaneme a odebereme z něj vzorky, budeme schopni zjistit, jaké složení mají oceány, které se skrývají pod silnou vrstvou ledu. Konečně tak pochopíme, zda je Europa vhodným místem pro život,“ řekl Robert Pappalardo z NASA.

Astronomové si připravili dvě sondy připravené hledat pověstný pramen. Budou mít v sobě zabudované radary, které budou mít schopnost vidět i pod povrch ledovce.

Doporučeno
Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel 26. srpna 2023 15:00

„Každý život potřebuje ke svému vzniku určité podmínky. Na Zemi nemůže být atmosféra příliš zásaditá a alkaická, ale existuje mnoho různých podmínek, v nichž by život teoreticky vzniknout mohl,“ informoval Leigh Fletcher z univerzity v Leicesteru.

Domů
Sdílet
Diskuse