Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2018 9:28
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Cestovat nemusíš jenom za hranice. Dovolená v Česku je levnější a rozhodně ne méně záživná.

Prázdniny jsou za rohem a léto už na dveře dávno doklepalo. Blíží se čas vodních radovánek, opalování, sladkého nicnedělání, večerního popíjení, festivalů a výletů. Možná i ty přemýšlíš, kam se letos vypravíš a které zemské kouty se rozhodneš prozkoumat.

Táhne tě to do dalekých krajin a exotických destinací, ale brigáda je zatím v nedohlednu a rodiče nejsou tak štědří, aby ti zaplatili rovnou dovolenou na druhém konci světa? A co takhle nemířit tak daleko, ale zkusit pro změnu navštívit nějaká místa v Česku, která rozhodně stojí za zmínku a která nabízejí zrovna tolik požitků a zážitků, jako dnes tolik oblíbené a vyhledávané zahraničí? Pro něj na krásy vlastní země trochu zapomínáme a my si myslíme, že je to tak trochu škoda. Podívej se na náš malý letní itinerář a rozmysli se, kde by se ti líbilo nejvíce.

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou
Zdroj: Pixabay, MurderousPass

Země s bohatou historií a přírodními krásami

V posledních letech se Česko stává vyhledávanou turistickou destinací. Zástupy návštěvníků z celého světa již neproudí pouze do Prahy, ale rozmísťují se postupně po celém území naší zemičky, která malou velikost kompenzuje poutavou historií a bohatostí přírodních krás. Právě to sem jezdí obdivovat cestovatelé z různých kontinentů.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Jako Češi bychom na to měli být patřičně pyšní a starat se o to, abychom svou historii a vše, co naše země nabízí, znali lépe než zahraniční poutníci. A že toho není zrovna málo! Česká republika nabízí zachovalou architekturu dotčenou mnoha vlivy, autentickou kulturu a atmosféru kouzelné staré Evropy.

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou
Zdroj: Wikimedia Commons, Karelj

Tajemný Potštejn

Pokud patříš mezi milovníky starodávných legend a pověstí, neváhej a zamiř do východočeského městečka Potštejn. Nachází se v malebném krajině lesnatého orlického podhůří obtékaného Divokou Orlicí. To je dnes široké veřejnosti známé zejména díky Jiráskově povídce Poklad. K té ho totiž inspiroval místní hrabě Chamaré, jehož postava je zase neodmyslitelně spjata s místním hradem. Ten v posledních letech prošel mnoha renovacemi a vypadá jako nový – tedy zachovale, takže zkrátka jako kdysi.

Je tu tedy hrad a potom onen barokní zámeček. V současné době je toto bývalé šlechtické sídlo plně zpřístupněno široké veřejnosti. Návštěvníci mají nejen možnost projít si celý interiér, ale mohou absolvovat také dobrodružnou prohlídku zámeckého sklepení, zvaného Bubákov. Zde se prostřednictvím tajemných postav – duchů a bubáků – dozvědí více o potštejnské minulosti. Setkají se tu s rytířem Mikulášem či Křivohubým Ježkem, jeho pomocníkem.

Kromě toho jsou v zámeckém přízemí pravidelně pořádány nejrůznější akce jako divadelní představení, koncerty nebo prázdninové ukázky nejrůznějších řemeslných dovedností, zvané Potštejnské výtvarné dílny. Až tě historie omrzí, můžeš se vydat na nádhernou procházku podél řeky a rozpálené hrdlo následně svlažit v místním pivovaru, kde čepují originálně řízné pivo Clock.

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou
Zdroj: Pixabay, RalfGervik

Karlovy Vary

Pohádkové Karlovy Vary. Nejenže zde během legendárního filmového festivalu můžeš potkat českého Seana Conneryho, stále šarmantního Jiřího Bartošku (páni prominou, to byla vsuvka pro dámy), kromě toho zde kromě piva a vína můžeš popíjet i o něco zdravější nápoje, které mají moc zbavit tě četných neduhů.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Prameny, které můžeš okusit v Karlových Varech, totiž údajně mají léčivou moc, která prý dokáže vymýtit vše špatné – od trávicích obtíží až po mozkové nádory. Na popud Karla IV. (odtud také název Karlovy Vary) zde byly ve 13. století zřízeny lázně s léčivými vodami a bohatou architekturou. Karlovy Vary totiž byly místem šlechty. Řada přírodních katastrof ale zničila většinu původních budov, které zde stály před rozkvětem Karlových Varů v 18. a 19. století.

I tak je ale město stále poměrně velké, malebné a léčivé vody údajně stále působí proti desítkám až stovkám různých onemocnění, jako tomu bylo za dob legendárního českého krále Karla IV.   

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou
Zdroj: Wikimedia Commons, Doronenko

Moravský kras

Severně od Brna se nachází geologický fenomén se statutem chráněné oblasti, Moravský Kras. Jedná se o obrovskou sérii podzemních vápencových jeskyní a roklin, které se rozprostírají v oblasti 92 kilometrů čtverečních. Najdeš zde i známou propast Macocha, k níž se vztahuje řada tajemných pověstí, které ti průvodce milerád poví.

Nebo si můžeš zakoupit knížku pohádky Z Ječmínkovy říše a přečíst si je sám. Možná uděláš další zářez do seznamu povinné literatury, tedy další záznam do čtenářského deníku, ale zcela určitě se ti budou ježit vlasy na hlavě, protože tyhle pohádky rozhodně nejsou pro slabé povahy, které se lekají vlastního stínu… Když si na ně potom vzpomeneš v ponurém jeskynním prostředí, naskočí ti husí kůže…

Jinak propast Macocha je přibližně 138 m hluboká a vznikla zhroucením jednoho z podzemních jeskynních stropů. V Moravském krasu najdeš i další, neméně známou, Kateřinskou jeskyni, která se jmenuje po děvčátku, které se zde údajně kdysi ztratilo, když hledalo zaběhlou ovečku (také se o tom dočteš v pohádkách Z Ječmínkovy říše), nebo řadu turistických a cyklistických stezek lákajících k dobrodružným výpravám.

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou
Zdroj: Wikimedia Commons, Tomáš Pecina

Kryštofovo údolí

V Libereckém kraji, na severu Čech, se nachází vesnička, která tě přenese do úplně jiného světa. Pokud si chceš živě představit, jak žili tvoji prapředci, sbal si svých 5 švestek a vycestuj do Kryštofova údolí spojeného s vesnicí jménem Novina.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Není divu, že obec vypadá tak autenticky. Doopravdy zde totiž žije pouze nějakých 366 obyvatel a od roku 2005 je většina vesničky vyhlášena za vesnickou památkovou zónu. Pokud máš rád seriál Četnické humoresky, určitě si zajdi do místní prvorepublikové kavárny, která ti svou atmosférou příběhy udatných četníků věrně připomene. Kromě lahodné kávy, domácích likérů a lákavých zákusků si můžeš pomazlit i místního přátelského kocoura, který obvykle polehává na jedné z pohodlných dobových židlí a čeká na turisty, kteří mají rádi kočky stejně jako on lidi.

Nezapomeň se podívat ani na místní malebný orloj nebo tajemný kostel i s kostnicí, kde je na zdech vyobrazena strašidelná cesta smrti.

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou
Zdroj: Pixabay, marek_bartonicek

Litomyšl

Malá Praha. Tak někdy Východočeši nazývají Litomyšl, rodiště slavného hudebního skladatele Bedřicha Smetany, která atmosférou a uličkami věrně připomíná české hlavní město.

Toto východní město kdysi stálo na hranici přetínající Čechy a Moravu a bylo postaveno na významné obchodní cestě zvané Trstenická. V pozdním 16. století zde byla postavena nejvýznamnější budova ve městě, renesanční zámek, kam si můžeš zajít na prohlídku a dozvědět se více o historii tohoto zajímavého místa.

Dalším lákadlem jsou klášterní zahrady s děsivými sochami Olbrama Zoubka, které zvou k odpočinku a kochání se malebným okolím. Zapomenout bys neměl ani na tajemné Portmoneum, bývalý domov milovníka umění Josefa Portmana, který zde vzdává hold grafické tvorbě pokrývající stěny, podlahy, stropy a nábytek v úchvatném stylu. Většina je z díla výtvarníka Josefa Váchala, milovníka Šumavy a tajemna. Jeho dílo v Portmoneu se pojí s řadou podivných historek, kde figuruje i úmrtí nebo šok… Chceš se dozvědět více? Zajeď se sem podívat a vyzpovídej průvodce, který ti při troše zájmu sdělí spoustu zajímavých detailů!

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou
Zdroj: Pixabay, xmax88

Telč

Další pohádkové město nacházející se v oblasti Moravskoslezského kraje. Telč byl ve 14. století vybudován jako přístavní město, které mělo sloužit k usnadnění obchodu mezi Čechami, Moravou a Rakouskem. Historické centrum tě zaujme barvami velikonočních kraslic a elegantní renesanční architekturou, která z něj činí ideální místo pro strávení nejen letní dovolené nebo prodlouženého víkendu.

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Místní gotický zámek byl v 17. století přestavěn a laděn do renesančního stylu jako zbytek města. Krásné kostely, jako je kostel Ducha Svatého a místní Jezuitský, sem lákají všechny vášnivé milovníky fotografií, architektury a historie.

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou
Zdroj: Wikimedia Commons, Sokoljan

Letohrad

Pokud jsi příznivcem folklóru, navštiv městečko Letohrad. Kromě toho, že je rodištěm několika známých biatlonistů, zde najdeš Muzeum řemesel a Společenské centrum Nový dvůr. Sem ročně míří až 20 tisíc návštěvníků. Zřejmě i pro takový příliv nadšenců do historie se dnes chlubí cenou Nejlepšího cíle Východních Čech Kudy z nudy za rok 2009.

Rozkládá se v památkově chráněném areálu Nového dvora z roku 1750 a je největším muzeem svého druhu v Česku. Jako takové zde muzeum funguje od května 2000. Své rozloze vděčí za post největšího muzea svého druhu v České republice. V nabízeném repertoáru vlastní více než 50 expozic živností a řemesel z let 1840 až 1930.

Mimo to můžeš omrknout i výstavu Fauna České republiky, kde je k vidění až 120 kusů vycpaných zvířat umístěných v až neskutečně reálném prostředí přírodní scenérie, jejíž atmosféru dotváří zvuková nahrávka. Vybírat celkově můžeš z 5 tras. Některé lze projít samostatně, jiné jen s průvodcem.

Kromě muzea stojí v Letohradě, dříve nazývaném Kyšperk, za návštěvu i zámeček pocházející z let 1680 až 1685 se štukovou výzdobou chodeb a rozlehlým anglickým parkem, nebo starodávná tvrz, v jejíž útrobách se nyní nachází luxusní restaurace.

Zkus to letos tady aneb 8 míst, kam v Česku vyrazit na dovolenou
Zdroj: Pixabay, LNLNLN

Český Krumlov

Když už mluvíme o pohádkách, nesmíme zkrátka nezmínit Český Krumlov, který je se svým zámkem stojícím na skále jako z pohádky přímo vystřižený. Romantické uličky, tajuplná zákoutí, autentické domečky, spousta obchůdků, kavárniček, mostů a řeka protínající město. Je třeba říkat ještě něco dalšího?

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

Snad jen, že kromě běžných turistů zde potkáš i řadů bujarých vodáků, kteří se sem po Vltavě každoročně vypravují a vnímají Krumlov jako tradiční zastávku při sjíždění oblíbené české řeky.

Český Krumlov – to je nádherné zámecké město se zachovalou podobou města středověkého, s křivolakými dlážděnými ulicemi a jasně zbarvenými štukovanými fasádami. K tomu připočti zajímavé obchody a lahodné jídlo i pití. To vše dává Českému Krulovu nadčasové kouzlo, do něhož se zamiluješ již při první návštěvě.

Domů
Sdílet
Diskuse