Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2018 16:31
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Děsivé či tajemné? Přesvědč se na vlastní uši, jak zní Saturn a jeho měsíc Enceladus

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Nahrávky z vesmíru nejsou ničím novým.

Aktuálně si můžete z pohodlí domova poslechnout, jak „zní“ prostor mezi gigantickým Saturnem a jedním z jeho měsíců, konkrétně Enceladem. Jde o poměrně velké těleso, které se označuje i jako Saturn II.

Sonda zachytila plazmové vlny šířící se po magnetickém poli a následně z nich byl vytvořen krátký zvukový záznam. Ten se z 16 minut zrychlil na 28 sekund. Vznikl však už v září roku 2017. Lidé si ho ve zveřejněné podobě mohou poslechnout později, a to kvůli velké vzdálenosti zařízení od Země.

Sonda Cassini má ve vesmírné obci za dlouhá léta velké jméno. Právě jí byl přidělen průzkum velmi vzdáleného Saturnu a jeho několika měsíců. Operuje již od roku 1997 a poskytla vědcům materiály s obrovskou hodnotou. Mezi ně se řadí i zvukové záznamy.

Ačkoliv je všeobecné dobře známo, že v rozlehlém kosmickém prostoru se zvukové vlny nešíří, musí se vyhotovit ze záznamů několika zařízení sondy, která obíhá jednotlivou planetu.

Domů
Sdílet
Diskuse