Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2018 16:32
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědci studovali 10 let Facebook: Namísto spojování lidi rozděluje, další sociální síť může být velkou hrozbou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci z Queensland University of Technology se sociálním sítím věnují přes 10 let.

Za poslední léta se sociální sítě staly nedílnou součástí našeho života a představit si společnost bez nich v podstatě ani není možné. Facebook či Instagram nás drží v neustálém kontaktu s našimi přáteli či známými.

Přes sociální sítě organizujeme setkání, voláme a jsme k lidem mnohem blíž, ale jak tvrdí vědci z Queensland University of Technology, v konečném důsledku nás mohou jen rozdělovat.

Tým profesora Alexe Brunse se sociálním sítím věnuje přes 10 let, přičemž zachytil i Facebook v jeho raném vývoji. Tehdy byl používán jen jako médium mezi mladými lidmi na vysokých školách po celém světě.

Vědci studovali 10 let Facebook: Namísto spojování lidi rozděluje, další sociální síť může být velkou hrozbou
Zdroj: Jason Howie

Velmi rychle se však přidali zcela jiní lidé a dnes na Facebooku objevíš možná i svou babičku. Facebook jednoduše ovládl svět a pro mnohé z nás se jeho chat stal jedním z hlavních způsobů komunikace.

Přes účet na Facebooku se však přihlašujeme i do jiných aplikací, a i když Facebook není zdaleka první sociální sítí, podle Brunse je definitivně tou nejvýznamnější a na lidstvu zanechal největší rýhu.

Popularita sociálních sítí však přináší i obrovská rizika a jak vědci z Queensland University of Technology tvrdí, ve skutečnosti lidi vůbec nemusí spojovat. V online světě totiž šíříme množství soukromých informací, podle kterých nás posuzují lidé, které ani neznáme.

Vědci studovali 10 let Facebook: Namísto spojování lidi rozděluje, další sociální síť může být velkou hrozbou
Zdroj: pexels.com

Facebook nám navíc už dokázal, že se o naše data neumí starat zrovna nejlíp a jde spíše o jakousi černou skříňku, do které vkládáme informace, ale netušíme, co se s nimi vlastně děje. Bruns však říká, že si stačí uvědomovat rizika a Facebook nám může pomoci. Většina lidí to však nezvládá.

Vědci se nejvíce obávají toho, co nás čeká v blízké budoucnosti. Facebook přinesl doslova revoluci v komunikaci, Instagram zase každého zatáhl do podivného šílenství sdílení „dokonalého“ vlastního života. Sociálních sítí se v životě podle Bruns už zřejmě nikdy nezbavíme, ale měli bychom mít pod kontrolou, jaký další gigant dorazí příště.

Zneužívání dat totiž není jedinou hrozbou. Sociální sítě stále více nahrazují běžnou komunikaci a měli bychom si dát pozor, aby jednou neměly navrch.

Domů
Sdílet
Diskuse