Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2018 10:33
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Jako osmiletá se ztratila v džungli. Po 18 letech se zničehonic vrátila k rodině

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nakonec se ukázalo, že je všechno jinak.

Rochom P'ngieng se jako osmiletá měla ztratit v hlubinách kambodžské džungle. Spolu se sestrou pronásledovala buvola a zatoulala se tak daleko, že již nenašla cestu domů do vsi Oun. Znovu se objevila až v roce 2007po 18 letech v divoké džungli kambodžské provincie Ratanakiri. Jenže po letech došlo ke zjištění, že ona dívka je vlastně někým úplně jiným. 

Její návrat do civilizace se odehrál na začátku roku 2007, kdy ji zpozoroval místní farmář, kterému se pokoušela uloupit jídlo. Byla na všech čtyřech a hřbet měla ohnutý jako opice. Poskakovala, vydávala zvířecí zvuky a ze země sbírala zrnka rýže. Šokovaný farmář přivolal policii, která dívku odvedla na stanici. 

Dívka se měla objevit po 18 či 19 letech, zdroje se liší

Návrat k rodině a opětovný útěk do džungle

Mužům zákona nebyla schopna říci byť jediné slovo a nevykazovala znaky lidského chování. Přesto v ní policista But Sal Lou poznal jednu z dcer, které se mu osmnáct let předtím ztratily v hlubinách džungle. Identifikoval ji podle jizvy na ruce. Byl štěstím bez sebe, že se vyplnily jeho modlitby, a dívku si vzal domů na převýchovu.

To byl ale nelehký úkol. Znovuobjevená Rochom P'ngieng nerozuměla ani khmerštině ani bunongštině, místo chůze se plazila a odmítala oblečení. Několikrát se ze šatů vysvlékla a pokusila se utéci zpátky do džungle. Její adaptace se vůbec nedařila a po několika měsících musela být hospitalizována, neboť odmítala jíst. 

But Sal Lou v prosinci roku 2009 médiím prozradil, že se jeho dcera začíná vracet do společnosti a už si vzpomíná na některé slova z bunongštiny. Už si měla dokázat říci o vodu a jídlo. Zlepšení mělo přijít po jejím pobytu v nemocnici, kde jí bylo naordinováno uklidňující léčivo. 

Už na konci března roku 2010 ale médii proletěla další zpráva. Rochom P'ngieng utekla zpátky do divočiny. Zoufalý otec se nechal slyšet, že ještě den před útěkem pomáhala rodině se sběrem plodin a nic nenasvědčovalo tomu, že druhý den po ní naleznou jen hromádku oblečení. 

Podle jeho slov zapříčinili její opětovné zmizení duchové lesa. O pomoc tedy požádal místní věštkyni a nadpozemským silám obětoval pratura, prase, kuře a čtyři džbány vína. Vesničané dokonce novinářům tvrdili, že dívku spatřili s nahým mužem, který třímal meč a dle jejich názoru byl duchem lesa.

Návrat do společnosti se nekoná 

Po jedenácti dnech pátrání byla Rochom P'ngieng nalezena na kraji vesnice v deset metrů hluboké latríně. Místní zaslechli z jámy plné výkalů křik, který je k hladové, žíznivé a zesláblé dívce dovedl. Co nejrychleji byla vytažena a převezena do nemocnice. Tam ale odmítla kapačky, vytrhla si je a nechtěla ani žádné léky. 

Její příběh proběhl světovými médii a o situaci se začaly zajímat i kambodžské organizace na ochranu lidských práv. Jejich zástupci došli k přesvědčení, že mladá žena trpí duševní nemocí a podezírali její rodiče, že se o ni dostatečně nedokáží postarat. Sal Lou navíc odmítl test DNA, aby bylo potvrzeno, že je skutečně otcem nalezené ženy. 

Nicméně, Rochom P'ngieng byla rodičům ponechána a další zprávy z jejího života naznačují, že traumatická událost zvrátila její socializaci. Přestala rodině pomáhat s prací doma i na poli a začala přespávat v malém přístavku pro slepice. Rochom Soy prozradila, že její dcera už do džungle vůbec nechodí a do domu za rodiči přichází třikrát, čtyřikrát do týdne, aby s nimi poobědvala. 

Krom toho za ní pravidelně docházeli ošetřovatelé ze španělské organizace Psicologos Sin Fronteras, aby monitorovali její mentální pokrok. Tímto způsobem žila dalších šest let, než došlo k odhalení, které celé neštěstí ještě prohloubilo.

Všechno je jinak

V srpnu roku 2016 přišel kambodžské rodině dopis od 70letého Vietnamce jménem Peo. Starý muž v něm tvrdil, že na Facebooku spatřil fotografii Rochom P'ngieng a poznal v ní svoji dceru, která se ztratila v roce 2006 (tedy rok předtím, než vyšla z pralesa).

Rodině But Sal Loua prozradil, že Rochom P'ngieng se ve skutečnosti jmenuje Tak a je duševně nemocná. Zároveň zkontaktoval autority, které jeho rodičovství potvrdily, a otec se s dcerou setkal po 9 letech v sobotní odpoledne 13. srpna 2016. Její kambodžská rodina situaci přijala s pláčem, ale i pochopením.

Biologický otec jim navíc vyplatil 6 100 000 kambodžských rielů (33 tisíc korun) za péči, kterou jeho dceři poskytovali. 

Domů
Sdílet
Diskuse