Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2018 13:35
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Šéf banky poslal milion eur z účtů bohatých na účty chudých. Za své činy nepůjde do vězení

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V malém italském městečku měl obrovskou moc nad životy lidí.

Už před více než deseti lety udeřila finanční krize. Spoustu lidí ztratilo své úspory nejen ve Spojených státech amerických, ale doplatili na ni i Evropané. Krátce po jejím skončení proto začal šéf malé bankovní pobočky v severním italském městečku Forni di Sopra potají okrádat bohaté zákazníky.

I když šlo o krádež v pravém slova smyslu, Gilberto Baschiera na ní nevydělal ani jediný cent. Peníze přesouval na účty chudších zákazníky, kteří neměli dostatek financí na to, aby mohli od banky dostat hypotéku či půjčku.

Obyčejná hypotéka přitom dokáže člověku markantně změnit život, což si Baschiera uvědomil ve chvíli, kdy ho jeden z místních obyvatel oslovil s žádostí o pomoc. Společně vymysleli, že šéf peníze dočasně přemístí, aby banka viděla, že chudší žadatel má na účtu dost prostředků a hypotéku mu schválí.

Vše fungovalo dlouhá léta až do chvíle, kdy vedení zaznamenalo díru v účetnictví. Baschiera za ty roky ukradl z účtů bohatých skoro 1 milion eur a schéma fungovalo tak dlouho, protože lidé se snažili závazek přes šéfa rychle splatit.

Šéf nakonec nepůjde za své činy ani do vězení, protože se s prokurátorem dohodl na dvouleté podmínce. Pomohl mu fakt, že ze schématu on sám nijak neprofitoval.

Domů
Sdílet
Diskuse