Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2018 19:55
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Hackeři ukradli z Facebooku skoro 30 milionů účtů. Získali informace o pohybu či bydlišti uživatelů

TECH
Uložit Uložené

Sociální síť zastihly problémy.

Před dvěma týdny tě možná překvapilo, když tě sociální síť Facebook znenadání odhlásila z tvého účtu.

Odhlášeni byli právě i mnozí Češi a Facebook zanedlouho zveřejnil zprávu o tom, že síť se stala obětí hackerského útoku, který měl postihnout až 50 milionů lidí. Uživatelé proto byli odhlášeni pouze preventivně, ale Facebook neřekl nic blíže o tom, kdo za útokem stál.

Sociální síť poslední dva týdny vyšetřovala ve spolupráci s úřady a výsledky analýzy útoku ohlásila dnes. Počet postižených uživatelů se snížil na 29 milionů, což je o více než 20 milionů méně, než byl původní předpoklad.

Naneštěstí, ani necelých 30 milionů nic nemění na závažnosti situace, protože útočníci získali přístup do každého z účtů a za uživatele se mohli potenciálně přihlásit. O všech účtech dokázali zjistit telefonní číslo i mailovou adresu.

Hůře dopadlo 14 milionů lidí z celkového počtu 29 milionů, o kterých se útočníci dozvěděli mnohem více. Získali přístup k informacím o věku, vyznání, bydlišti, vzdělání, zaměstnání či dokonce posledních 10 míst, kde se uživatelé označili nebo byli označení.

Facebook stále neřekl, kdo byl za útok zodpovědný. V následujících dnech rozešle 30 milionům postižených uživatelů zprávy o tom, co se vlastně stalo a jak nyní třeba postupovat.

Domů
Sdílet
Diskuse