Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2018 18:47
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Investoři Facebooku se chtějí zbavit Marka Zuckerberga. Žádají důležitou změnu ve struktuře řízení sociální sítě

TECH MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Samotný Zuckerberg však může návrh zablokovat.

Sociální síť Facebook zažila katastrofální období. Nejprve vyšlo na povrch zneužití milionů účtů a osobních informací firmou Cambridge Analytica na manipulaci voleb, pak sociální síť zveřejnila otřesné finanční výsledky a momentálně se zmítá v problémech po dlouhodobém útoku, který ohrozil skoro 30 milionů účtů.

V čele Facebooku od založení stojí Mark Zuckerberg, avšak postupem času ztrácí podporu.

I když o své budoucnosti jako generální ředitel a předseda představenstva v jedné osobě rozhoduje úplně sám, protože vlastní dostatečný počet akcií, aby měl nadpoloviční většinu, neustále se ozývají nové hlasy nespokojených investorů.


Po fiasku z uplynulých měsíců se nejnověji ozvali čtyři významní institucionální investoři, kteří vyjádřili podporu návrhu z dílny investora Trillium Asset Management.

Zástupci organizace požadovali, aby se ve Facebooku konečně oddělila funkce ředitele a předsedy představenstva, protože momentálně obě zastává Zuckerberg a nikdo nemá dostatek pravomocí pro intenzivnější kontrolu.

Doporučeno
Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš 14. května 2023 11:00

Investoři Scott Stringer, Michael Frerichs, Seth Magaziner a Joe Torsella vyžadují oddělení funkcí a jmenování nezávislého odborníka předsedou představenstva.

Facebook by se díky této změně měl stát transparentnějším a progresivnějším, protože podle investorů Zuckerberg svými rozhodnutími společnost brzdí.

Věří, že nezávislý předseda by pomohl Facebooku získat ztracenou reputaci mezi běžnými lidmi i akcionáři a stabilizoval by situaci. Jak však uvádí Business Insider, návrh i tak nemá velkou šanci na úspěch, protože Zuckerberg očividně o své spojené pozice přijít nechce.

Domů
Sdílet
Diskuse