Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2018 10:34
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Zakladatel kryptoměny Ethereum ztratil 400 milionů eur z hodnoty majetku za méně než jeden rok

TECH
Uložit Uložené

Vitalik Buterin založil populární kryptoměnu Ethereum.

Pokud se ve světě kryptoměn pohybuješ už nějaký ten pátek, zřejmě jsi narazil na jméno Vitalik Buterin. Nenápadně vypadající chlapec vymyslel kryptoměnu, kterou nazval Ethereum, a dodnes patří mezi tři nejsilnější digitální mince na trhu.

Vitalik se pomocí svého vynálezu snaží zlepšit fungování světa, protože Ethereum podporuje takzvané inteligentní kontrakty, díky kterým by se naše dennodenní fungování mohlo jednoho dne stát efektivnějším, než je dnes. Mladý génius na své kryptoměně samozřejmě slušně vydělal.


Již před téměř rokem sice prodal část svých mincí, avšak dodnes v peněžence drží 355 tisíc kusů Etheru. Dnes má jeho peněženka hodnotu přes 40 milionů dolarů, což zní jako krásný výdělek, jenže Vitalik možná není úplně nejšťastnější člověk na světě. Naneštěstí, trh s kryptoměnami se za poslední rok výrazně propadl, což v praxi znamená, že Ethereum se prodává za 115 dolarů za jeden kus.

V době největší slávy v lednu tohoto roku přitom kryptoměna překročila hranici 1400 dolarů za jednu minci, díky čemuž narostl majetek Vitalik Buterina na více než 500 milionů dolarů.


Půl miliardy a 40 milionů je značný rozdíl, avšak Vitalika očividně fluktuace na trhu nezajímají. Svých mincí se nezbavuje a spokojeně je nadále drží v peněžence, přičemž jej možná ztracených 450 milionů dolarů sžírá jen vnitřně. Jak však ukazuje tweet samotného tvůrce, zřejmě v době největšího boomu část svých mincí prodal, a tak byl zajištěn i finančním majetkem mimo tuto peněženku.

Za posledních 24 hodin se sice situace na trhu s kryptoměnami o trošku zlepšila, Bitcoin vzrostl o 7 procent a prodává se za 3960 dolarů, zatímco Ethereum narostlo o skoro 9 procent a zvýšilo svou hodnotu na zmíněných 115 dolarů. Přesto jsme ještě velmi daleko od bodu, kdy budeme moci současnou krizi považovat za ukončenou.


Domů
Sdílet
Diskuse