Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2018 11:42
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Hrůzná čísla: V minulém roce bylo zabito 6 žen každou hodinu jejich partnery nebo členy rodiny

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dle OSN se tento problém vůbec nesnižuje.

Společně s Mezinárodním dnem pro odstranění násilí páchaného na ženách úřad OSN vydal hrůzná čísla o násilí. Během minulého roku bylo více než 87 000 žen zabito úmyslně a z toho 58 % zemřelo rukou někoho známého. Většinou se jednalo o životního partnera nebo rodinného příbuzného.

Hrůzná čísla: V minulém roce bylo zabito 6 žen každou hodinu jejich partnery nebo členy rodiny
Zdroj: Pixabay.com

To představuje 6 žen, které zemřely každou hodinu rukou někoho známého, komu pravděpodobně důvěřovaly a od koho by to nečekaly. Jedná se tak o celosvětový průměr 1,3 ženské oběti na 100 000 žen. Toto číslo se udržuje již více než pět let.

Nejhůře jsou na tom ženy v Africe a Americe. V Africe je míra vražd 3,1 oběti na 100 000 žen, v Americe pak 1,6 obětí na 100 000 žen. O něco lépe si stojí Evropa, kde se míra drží na 0,7 oběti na 100 000 žen.

A jak je to u mužů? Těch dle statistiky zemře více, avšak jsou většinou zavražděni pro ně neznámou osobou.

Bohužel právě u žen je situace více alarmující, a to nejen kvůli genderové nevyváženosti, ale hlavně kvůli tom, jak jsou obecně ženy diskriminovány v zaměstnáních, ve školách a ve společnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse