Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2018 16:49
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Po 10 letech vyměnil iPhone za mobil s Androidem. Už se k Apple nechce vrátit

TECH ANDROID IPHONE
Uložit Uložené

Nové smartphony od Applu ho přesvědčily, aby vyzkoušel Android.

Opět se dostáváme k nekonečné debatě. Ve světě existují mnohé dvojice, mezi nimiž si lidé buď nedokáží vybrat, nebo jedné straně fanaticky nadržují. Diskuse o smartphonech společnosti Apple a mobilech s Androidem v posledním období možná mírně utichla.

Uživatelé přecházejí z jedné platformy na druhou a porovnávají, co jednotlivé operační systémy dokáží. Občas se najdou i lidé jako Harrison Jacobs z portálu Business Insider, který více než 10 let používal výhradně výrobky od Apple.

Ve své reportáži vzpomínal na to, jak ve sklepě svých rodičů ťukal do prvních exemplářů počítačů od kalifornské firmy, postupně si našetřil na první iPhone, vlastnil dva a více iPodů a své smartphony vyměňoval přibližně každé dva roky. Vlastnil verze 3GS, 4S, 5S a nakonec i 6S.

Po 10 letech vyměnil iPhone za mobil s Androidem. Už se k Apple nechce vrátit
Zdroj: Quentin/Youtube

Nedávno si uvědomil, že jeho současný iPhone 6S už oslavil tři roky a nefunguje tak, jak by od něj vyžadoval. Harrison se proto rozhlédl po nabídce Apple, kde zjistil, že nejnovější vychytávky jako iPhone X a iPhone XS v jednotlivých verzích často překračovaly i hranici 1000 dolarů, a tak musel udělat radikální krok. Otevřel si články o nových telefonech s Androidem.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Od kolegů v redakci věděl, že existuje množství kvalitních telefonů s konkurenčním operačním systémem, ale nikdy v minulosti neudělal krok do neznáma. Tentokrát začal zlehka, objednal si za 230 dolarů dostupný telefon Moto G6.

Za zlomek ceny měl zařízení, které podle něj fungovalo lépe než iPhone 6S. „I když stál pouze 230 dolarů, byl mnohem rychlejší než můj iPhone a uměl si poradit s každou aplikací, kterou jsem nainstaloval. Skutečnost je taková, že pokud se nesnažíš hrát graficky náročné hry, prakticky jakýkoliv dnešní smartphone bude fungovat parádně.“

Po 10 letech vyměnil iPhone za mobil s Androidem. Už se k Apple nechce vrátit
Zdroj: Isa Marcial/Youtube

O týden později ho vrátil, aby investoval do doporučení jednoho kolegy. I když se mu líbily vychytávky na Moto G6, smartphone měl nekvalitní fotoaparát a on jako fotograf potřebuje být vždy ve střehu i s mobilním foťákem.

Velmi se mu však zalíbila otevřenost a možnosti úprav. Vychutnával si widgety s počasím, časem či rychlým přístupem do aplikací, zatímco v iOS se neustále díval na nekonečné řady ikonek aplikací. Oblíbil si i oznámení, protože na iPhone jich prý nasbíral už tolik zbytečných, že už upozornění ani neotvíral.

Na Androidu operační systém pochopil, že pokud podobnou notifikaci zruší potřetí, už nechce, aby se mu zobrazovala. Pomocníka Google Assistant dokonce označil za lepšího než Siri.

Doporučeno
Týden jsme testovali nový iPhone 15. Vyplatí se za něj vysolit 30 tisíc, nebo to je škoda peněz? Týden jsme testovali nový iPhone 15. Vyplatí se za něj vysolit 30 tisíc, nebo to je škoda peněz? 3. října 2023 15:00

Změna nastala, když vrátil Moto G6 a opatřil si OnePlus 6T. Mobil nabízel všechny vychytávky, které bys mohl najít v nejnovějším iPhone XS, zatímco obsahoval i funkce jako skener otisků prstů přímo v displeji. O společnosti nikdy předtím neslyšel, ale z mobilu byl nadšený. Stál ho 580 dolarů a zamiloval si fotoaparát.

Po 10 letech vyměnil iPhone za mobil s Androidem. Už se k Apple nechce vrátit
Zdroj: MKBHD/Youtube

Nemohl ho označit za jednoznačně lepší než iPhone XR, který si koupila jeho přítelkyně před tím, než se vydali na cestovatelský výlet. V jednotlivých situacích exceloval jeden i druhý mobil, ale oba byly minimálně na stejné úrovni.

Harrison však našel obrovské pozitivum Android komunity. Uživatelé i vývojáři mají díky otevřenosti operačního systému možnost upravovat svá zařízení, aktivně diskutovat a navrhovat, co by u jednotlivých aplikací vylepšili. Líbilo se mu například to, že vývojáři umožnili i uživatelům OnePlus používat aplikaci GCam původně určenou pro Pixel.

Reportér konstatoval, že se jen tak brzy k iOS vrátit neplánuje. Na druhé straně, po přechodu k Androidu zaznamenal jeden větší, ale o to výraznější problém. Skoro všichni lidé v jeho okolí používají iPhone, a tak komunikují pomocí iMessages.

On s Androidem musí známé přesvědčovat, aby spolu konverzovali přes WhatsApp či Messenger, a tak by ho chybějící aplikace iMessages možná mohla za pár let přesvědčit, aby se vrátil.

Doporučeno
FOTO: Apple ukázal nový iPhone 15. Kolik za něj zaplatíš a vyplatí se ho vůbec kupovat? FOTO: Apple ukázal nový iPhone 15. Kolik za něj zaplatíš a vyplatí se ho vůbec kupovat? 12. září 2023 19:58

Pokud tě reportáž Harrisona zaujala, určitě si ji přečti celou, protože my jsme z ní vybrali jen ty nejdůležitější části. Vypráví v ní do hloubky o fotoaparátu či maličkostech v Androidu, které mu vyhovují, ale nezapomíná ani na to, co mu v běžném životě iOS usnadňoval.

Domů
Sdílet
Diskuse