Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2018 10:50
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Elon Musk ušetřil Austrálii 40 milionů za jediný rok. Obrovská baterie plní svůj účel

TECH
Uložit Uložené

Miliardář opět zabodoval a splnil to, co sliboval.

Elon Musk loni v březnu v dnes už legendární konverzaci na Twitteru slíbil, že Tesla dokáže vládě australského státu Jižní Austrálie dodat obrovskou baterii s výkonem 100 MW a kapacitou 129 MWh během 100 dní.

Sázku s Muskem uzavřel australský miliardář Mike Cannon-Brookes, který přislíbil, že pomůže pro baterii vyřídit všechna potřebná povolení i financování. Musk odvážně prohlásil, že pokud Tesla nedodá a nezprovozní baterii do 100 dní od podpisu smlouvy, Jižní Austrálie nebude muset Tesle zaplatit ani cent.


Jak by se dalo očekávat, Elon Musk svůj slib splnil. Jižní Austrálie přitom v minulosti zažívala obrovské výpadky elektrického proudu, již existující elektrická síť nezvládala nápory, a tak měla investice do obrovské baterie sloužit jako dokonalý nástroj ke stabilizaci sítě i nákladů.

Odborníci očekávali, že baterie bude fungovat efektivně, avšak její francouzský majitel ve zprávě po prvním roce provozu všechny šokoval.


Baterie fungovala natolik efektivní a stabilně, že v prvních 12 měsících dokázala Austrálii ušetřit 40 milionů dolarů. Vstupní náklady přitom dosahovaly 66 milionů, takže baterie si na sebe pravděpodobně vydělá za necelé dva roky.

I političtí zástupci Jižní Austrálie jsou z baterie nadšení. Nejenže zajišťuje plynulý přísun elektrické energie do více než 30 tisíc domácností, ale ještě slouží jako důležitý symbol toho, že Austrálie chce být v čele závodu v zavádění obnovitelné energie.

Domů
Sdílet
Diskuse