Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2019 11:19
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Technologický byznys není jen pro muže. Toto je 8 vlivných žen v čele největších společností

TECH
Uložit Uložené

IT a technologie nejsou jenom zásluhou mužů.

Svět technologií byl povětšinou mužskou záležitostí a bohužel i v dnešní době je převážně spojován s muži. Pokud vyjmenujeme několik největších technologických společností, jistě si vybavíte jejich mužská zastoupení nebo minimálně důležité muže, které budete s těmito společnostmi mít spojené.

Když si řeknete Apple, představíte si Steva Jobse nebo dnešního Tima Cooka. U Google to bude Sergey Brin, Larry Page nebo aktuální CEO Sundar Pichai. U Tesly je to zase Elon Musk.

Mnoho dnešních technologických gigantů, jejichž produkty používáte, má však ve svém vedení spoustu žen, které jsou ale často opomíjeny. My vám níže ukážeme 8 nejzásadnějších žen v čele několika nejvýznamnějších společností.

Sheryl Sandberg
provozní ředitelka Facebooku

Sheryl Sandberg si uvedeme jako první. Dost pravděpodobně jste o ní neslyšeli, ačkoliv se značnou mírou podílí na rozvoji Facebooku. Sheryl figuruje totiž již 10 let v čele této společnosti jako provozní ředitelka.

Technologický byznys není jen pro muže. Toto je 8 vlivných žen v čele největších společností
Zdroj: Wikimedia.org

V roce 2001 nastoupila do Googlu, kde se stala generální ředitelkou obchodního oddělení. Paradoxně v době, kdy ještě Google oficiálně žádné takové oddělení vybudované neměl. Zde působila až do roku 2008. Odtud přešla rovnou do Facebooku. Byla tak prvním člověkem, který nahradil doposud vládnoucího Marka Zuckerberga, ten do svého vedení potřeboval někoho mnohem zkušenějšího.

Díky Sheryl začal být také Facebook konečně výdělečným projektem, protože vybudovala fungující obchodní strategii.

Susan Wojcicki
výkonná ředitelka YouTube

Susan Wojcicki je významnou osobností ve společnosti Google. Podílela se totiž na jejím vzniku a rozšíření do dnešních gigantických rozměrů. Byla v pořadí 16. zaměstnancem této společnosti.

Její první pozice v Google začala již v roce 1999, kde měla tu čest být prvním marketingovým manažerem. Přišla sem již se zkušenostmi z dávno prosperujícího Intelu.

Technologický byznys není jen pro muže. Toto je 8 vlivných žen v čele největších společností
Zdroj: Wikimedia.org

Nakonec se osvědčila natolik, že získala pozici viceprezidentky prodeje a marketingu a měla na starosti vedení produktů AdWords, Doubleclick a Google Analytics.

Její odpovědností také byly hned dva největší nákupy, které Google zažil. V roce 2006 to byl nákup YouTube a v roce 2007 pak nákup Doubleclick. Od roku 2014 stojí v čele YouTube jako CEO a je přezdívána jako nejdůležitější osobnost v reklamě. Hodnota jejího majetku po tomto kroku raketově vzrostla a dnes se odhaduje na 500 milionů dolarů.

Virginia Rometty
výkonná ředitelka a prezidentka IBM

Virginia se s technologickými firmami seznamovala již po jejím vystudování Northwestern University. S vysněným nástupem do General Motors, svoje zkušenosti sbírala v oblasti vývoje aplikací a systémů.

V roce 1981 nastoupila do IBM jako systémový analytik a inženýr. Tím odstartovala její 10letá cesta po technických pozicích v této společnosti. Devadesátá léta pak strávila převážně v obchodním oddělení a podílela se na prodeji. Zde se také seznamovala s oblastí managementu.

Technologický byznys není jen pro muže. Toto je 8 vlivných žen v čele největších společností
Zdroj: Youtube

Následně vystřídala několik vedoucích pozic v mnoha odděleních, jako například viceprezidentka pro globální byznys. Také se podílela na rozvoji IBM na doposud slabém trhu v Brazílii a Vietnamu.

Od roku 2011 je CEO společnosti IBM a podle časopisu Forbes patří mezi 50 nejvlivnějších žen v technologických společnostech. V roce 2016 si přišla na zisk zhruba 33 milionů dolarů ročně.

Ruth Porat
finanční ředitelka společnosti Google

Ruth Porat již od svých kariérních začátku měla předurčeno věnovat se financím, ale určitě netušila, kam až její kariéra doputuje.

Svoji cestu zahájila v roce 1987 ve společnosti Morgan Stanley, která vznikla jako společnost součástí J.P. Morgan & Co. Společnost J.P. Morgan je jednou z nejstarších institucí poskytujících finanční služby s hodnotou stovky miliard dolarů.

Technologický byznys není jen pro muže. Toto je 8 vlivných žen v čele největších společností
Zdroj: Flickr.com

V Morgan Stanley byla velice ambiciózní a vystřídala několik pozic. Například ředitelka finančního oddělení, v lednu roku 2010 se zas stala více prezidentkou této společnosti.

V roce 2015 byla překvapena nabídkou pozice finanční ředitelky a od té doby ji ve společnosti Google vykonává. V roce 2011 si vysloužila 32. příčku na seznamu 100 nejvlivnějších žen na světě.

Angela Ahrendts
senior viceprezidentka obchodu Apple

O Angele jste se mohli dočíst začátkem minulého měsíce u nás.

Angela je ve světě byznysu jednou z velice zásadních žen. Tomu svědčí i to, že byla před třemi lety označena za 25. nejvlivnější ženu na světě podle časopisu Forbes.

Jejím největším krokem byl New York, kam se přestěhovala, aby mohla pracovat v obdivovaném módním byznysu. To se jí taky povedlo, vystřídala hned několik společností. Například výrobce podprsenek Warnaco nebo třeba Henri Bendel, společnost, která se zaměřuje na luxusní kabelky, šperky a další doplňky.

Technologický byznys není jen pro muže. Toto je 8 vlivných žen v čele největších společností
Zdroj: Youtube

Tím největším skokem do módy pro ni byl ale vstup do módního velikána Burberry v roce 2006 na pozici CEO. A zde se opravdu činila a patřičně ukázala svojí dravost.

Jedním z hlavních kroků bylo totiž zpětné vykupování licencí na kosmetiku a parfémy. Omezila taky využívání charakteristického Burberry vzoru. V jednom z rozhovorů uvedla, že ji v tomto jednání inspirovala i společnost Apple.

Angela dopomohla k rapidnímu zvýšení zisku společnosti Burberry z 2 miliard liber na neuvěřitelných 7 miliard liber.

V roce 2014 jí byla nabídnuta možnost být seniorní viceprezidentkou obchodu ve společnosti Apple, kde tuto pozici vykonává doposud a je tak jednou z nejvýznamnějších osob této společnosti.

Gwynne Shotwell
prezidentka a provozní ředitelka SpaceX 

Když se řekne SpaceX, hned si každý určitě vybaví vizionáře Elona Muska. Za zmínku ale rozhodně stojí Gwynne Shotwell.

Její původní plány byly budovat kariéru v automobilovém průmyslu, nastoupila tedy do společnosti Chrysler do tréninku na pozici v managementu. Brzo si však uvědomila, že by se chtěla projevit v oblasti inženýrství a prostě si na technologie víc sáhnout.

Technologický byznys není jen pro muže. Toto je 8 vlivných žen v čele největších společností
Zdroj: Wikimedia.org

V roce 1988 se vydala cestou technologií ve výzkumném centru The Aerospace Corporation, kde byla součástí týmu pracujícího na kontraktech zabývajících se vesmírným výzkumem a vývojem pro armádu Spojených států amerických.

Po deseti letech společnost opustila a dostala pozici ředitelky vesmírných systémů ve společnosti Microcosm, který byl nízkorozpočtovým výrobcem raket.

V roce 2002 přijala nabídku na vstup do nově vznikající společnosti SpaceX, kterou tehdy založil Elon Musk. Od té doby je prezidentkou společnosti a také získala křeslo v představenstvu SpaceX. Dnes je tato společnost jednou z nejnadějnějších v oblasti vesmírného vývoje, a to také díky spolupráci s NASA.

Mary Barra
výkonná ředitelka General Motors

Mezinárodní společnost General Motors vám určitě nebude neznámá. Jedná se o skupinu automobilek, které dnes působí ve 37 zemích světa. Za zmínku určitě stojí značky Chevrolet, GMC nebo Cadillac.

Mary Barra v této společnosti vybudovala svoje já. Protože v ní pracuje již od svých 18 let a teď je schopna říct, že to rozhodně nebyla chyba.

Technologický byznys není jen pro muže. Toto je 8 vlivných žen v čele největších společností
Zdroj: Flickr.com

Do General Motors nastoupila v roce 1980 jako studentka na praxi. Od té doby vystřídala několik pozic jak technických, tak administrativních. A právě ty administrativní v ní evokovaly to správné.

Velká změna přišla v roce 2008, kdy se postupně objevovala na pozicích vyššího managementu. Od března tohoto roku byla viceprezidentkou výrobního inženýrství. O rok později nastoupila jako viceprezidentka do oddělení lidských zdrojů.

Následně vystřídala uvnitř firmy hned několik významných rolí a od roku 2014 je samotnou CEO General Motors a dosáhla tak vrcholu svojí kariéry. V roce 2017 byla nejlépe placeným zaměstnancem společnosti a přišla si na 21 milionů dolarů.

Safra Catz
výkonná ředitelka Oracle

Safra Catz začala svojí cestu do byznysu jako bankéřka ve společnosti Donaldson, Lufkin & Jenrette již v roce 1986, kde pracovala jako provozní ředitelka. Od roku 1994 do roku 1997 pak dokonce jako viceprezidentka společnosti.

Technologický byznys není jen pro muže. Toto je 8 vlivných žen v čele největších společností
Zdroj: Flickr.com

Svoji kariéru uvnitř IT gigantu, kterým je Oracle, zahájila v roce 1999. Od začátku roku 2004 zastávala pozici prezidentky společnosti a stála například za velkým obchodem, při kterém společnost koupila konkurenta v podobě PeopleSoft za neuvěřitelných 10 miliard dolarů.

Zajímavostí je, že společně s tím byla i finanční ředitelkou, a to od roku 2005 do roku 2008. Následně byla nahrazena, ale tuto pozici zastává opět od roku 2011 až do současnosti. Od roku 2014 je také jedním ze dvou CEO.

Safra Catz je také nejvýdělečnější ženou ředitelkou společnosti ve Spojených státech amerických. Minulý rok si přišla na 41 milionů dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse