Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. listopadu 2018 20:00
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nejlépe vydělávající pracovnice Applu si domů odnese dvakrát více peněz než šéf společnosti Tim Cook

TECH
Uložit Uložené

Angela Ahrendts je jméno, které jsi zřejmě nikdy neslyšel.

Člověk by nikdy neuhodl, kolik důležitých lidí stojí za světoznámými značkami, o kterých jsme pravděpodobně nikdy neslyšeli. Angela Ahrendts přitom není nevýraznou osobností.

Posledních deset let se pravidelně umisťuje ve všemožných žebříčcích nejvlivnějších žen ve světě byznysu a podnikání, za což vděčí své píli.

Před třemi lety byla dokonce 25. nejvlivnější ženou na celém světě podle magazínu Forbes. Manažerka si nemůže stěžovat na to, že by za svou práci dostávala nedostatečně zaplaceno, a tak nastal čas poznat ji blíže.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Angela Ahrendts (@angelaahrendts),

Při každé návštěvě obchodu značky Apple si příště vzpomeň, kdo na všechny provozovny dohlíží. Na starosti je má právě ona. Angela působí ve společnosti Apple na pozici „Senior Vice President of Retail“ už více než čtyři roky a zanechává za sebou jen ty nejlepší výsledky.

Na práci v jedné z největších soukromých firem světa byla perfektně připravena, protože dlouhá léta strávila v čele módní značky Burberry. Při zmínění značky Burberry se ti zřejmě automaticky nevybaví světoznámé jméno designéra jako u značky Versace, ale kdyby nebylo Angely, Burberry by dnes nebylo v současné pozici.

Na pozici šéfky módního domu nastoupila v roce 2006 a okamžitě začala s revitalizací. Odkoupila zpět licence na kosmetiku či parfémy, omezila využívání charakteristického Burberry vzoru a ve více rozhovorech postupem let přiznala, že se při obnovování kolekcí inspirovala i společností Apple. Zřejmě tak předpověděla svůj přechod do kalifornské firmy, kde se nemá vůbec špatně.

Za vše hovoří fakt, že za osm let pozvedla hodnotu Burberry o 6,5 miliardy dolarů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Angela Ahrendts (@angelaahrendts),

Angela Ahrendts v Applu odpovídá za strategii, nemovitosti, vývoj, provozování fyzických obchodů, ale i toho internetového. Jak uvádí portál Insider, viceprezidentka vydělala v roce 2017 dohromady 24,2 milionu dolarů.

Její základní plat byl přitom jen 1 milion, avšak 20 milionů dostala ve formě akcií, 3,1 milionu zase prostřednictvím bonusů a navíc jí na účtu přistálo ještě dodatečných 88 tisíc dolarů. Informace o jejích výdělcích pocházejí z veřejně dostupných finančních dokumentů zveřejněných Applem.

Nejlépe vydělávající pracovnice Applu si domů odnese dvakrát více peněz než šéf společnosti Tim Cook
Zdroj: Apple

Zajímavě proto vyznívá fakt, že v roce 2017 vydělala Angela Ahrendts téměř dvakrát více než šéf celé společnosti Tim Cook. Nejde o žádnou výjimku, protože mnohem více než Cook vydělala i v letech 2016 a 2015.

V roce 2017 byla dokonce nejlépe vydělávající pracovnicí celé firmy. O vlásek předběhla finančního šéfa Lucu Maestriho i viceprezidenta pro hardwarové technologie Johnyho Sroujiho.

Na závěr už je třeba jen podotknout, že Tim Cook dostal v roce 2011 odměnu ve formě akcií v hodnotě 87 milionů dolarů, takže na nedostatek peněz si stěžovat nemusí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Angela Ahrendts (@angelaahrendts),

Domů
Sdílet
Diskuse