Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2018 14:13
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Facebook znovu hazarduje s tvými daty. Spotify a Netflix mohly číst soukromé zprávy a hrozbami jsou i Apple a Microsoft

TECH SPOTIFY
Uložit Uložené

Největší sociální síť se topí v dalších problémech.

I přesto, že Mark Zuckerberg před několika měsíci tvrdil, že data uživatelů Facebook nikomu neprodává, na krku má opět další skandál. Jak vyšlo najevo z investigativní činnosti New York Times, Facebook umožnil 150 společnostem přístup k datům milionů uživatelů.

Společnosti jako Netflix, Spotify či Royal Bank of Canada mohly číst a manipulovat s odeslanými soukromými zprávami v Messengeru. Vyhledávač Bing od Microsoftu zase pracoval s údaji o možná i tvých facebookových přátelích, aniž by se tě na něco ptal. Firmy Sony, Microsoft a Amazon jsou zase podezřelé ze získání e-mailových adres facebookových uživatelů, které normálně nejsou veřejné.

Facebook znovu hazarduje s tvojimi dátami. Spotify a Netflix mohli čítať súkromné správy a hrozbami sú aj Apple a Microsoft
Facebook znovu hazarduje s tvojimi dátami. Spotify a Netflix mohli čítať súkromné správy a hrozbami sú aj Apple a Microsoft Zdroj: Brian Solis

Facebook zatím všechna obvinění o nebezpečném zneužívání dat a ohrožováni soukromí uživatelů odmítl, i když se vyhnul kritickým částem obvinění.


Lidé z New York Times ve svém pátrání vyslýchali více než 50 bývalých zaměstnanců Facebooku a nezapomněli ani na jejich vlastní technické testy. Zatímco u výše uvedených společností je jasné, jak data zneužívaly, u jiných jde jen o možnost. Například Apple mohl mít přístup ke všem telefonním číslům či záznamům ve Facebook kalendáři, a to i tehdy, když sis synchronizaci aplikací vypnul.

Doporučeno
Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí 29. listopadu 2023 14:00

Facebook už po skandálech z posledních měsíců, včetně toho s Cambridge Analytica, ztratil téměř čtvrtinu ze své čisté hodnoty a bude zajímavé sledovat, jak se mu povede z dalších problémů vybruslit.

Domů
Sdílet
Diskuse