Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2019 9:21
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Čínský teenager prodal ledvinu na černém trhu, protože si chtěl koupit iPhone. Operace mu zničila zdraví

TECH
Uložit Uložené

Mladík z Číny doplatil na touhu po novém smartphonu.

Jeden čínský teenager dostal před několika lety bizarní nápad. Velmi toužil po novém iPhonu, jenže neměl dostatek peněz na smartphone, který v té době stál několik tisíc korun.

Při prohledávání internetu se snahou zjistit, jak by mohl peníze vydělat, ho měl kontaktovat uživatel, který mu nabídl několik desítek tisíc výměnou za ledvinu.

Číňan neváhal a vydal se na výlet do vzdálené provincie s cílem nechat si vyoperovat ledvinu, aniž cokoli řekl svým rodičům. Operace nakonec proběhla, chlapec získal vytoužené peníze a koupil si iPhone i iPad. Chvilkové štěstí však rychle pominulo.


O příběhu 17letého teenagera před lety informovala i britská BBC, jenže situace dnes už 25letého Číňana se zhoršila. Operace očividně neproběhla na korektní úrovni, protože chlapec podle nejnovějších zpráv překonal selhání některých orgánů a dodnes musí pravidelně chodit na dialýzu.

Zákrok měli mít pod kontrolou dva chirurgové a dva asistenti, přičemž ledvinu samozřejmě chlapci vyjmuli s úmyslem prodat ji na černém trhu někomu, kdo za ni zaplatí. Orgán se měl údajně prodat za více než půl milionu korun.

V roce 2012 naštěstí skončilo několik viníků ve vězení a chlapcova rodina po stížnostech získala finanční kompenzaci ve výši téměř 5 milionů korun, ale zdraví jejich synovi už peníze nevrátí.

Domů
Sdílet
Diskuse