Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2019 18:15
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Policie chce poslat k soudu třetího člověka za nenávistné komentáře pod fotkou teplických prvňáčků

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nenávistné výroky z konce roku 2017 budou možná mít další dohru.

V listopadu roku 2017 se na českém internetu spustila lavina nenávisti. Teplický deník v rámci seriálu „Moje první školní tablo“ totiž uveřejnil fotografii prvňáčků, mezi nimiž bylo zastoupeno hned několik žáků arabského či romského původu.

Internetoví nacionalisté si fotku nevinných dětí začali sdílet a komentovat ji drsnými výroky. Jedni vyzývali k zastřelení dětí, druzí konstatovali, že by se slušelo mezi děti hodit granát. 

Doporučeno
„Tam by sednul granát“ nebo „Rovnou zastřelit“. Fotka prvňáčků z Teplic spustila na internetu lavinu nenávisti „Tam by sednul granát“ nebo „Rovnou zastřelit“. Fotka prvňáčků z Teplic spustila na internetu lavinu nenávisti 7. listopadu 2017 14:47

Odsouzeníhodné chování namířené proti dětem se dočkalo široké mediální odezvy. Většinová veřejnost výroky svých spoluobčanů odsoudila a o věc se začala zajímat i policie.

Loni v září tak padl první rozsudek za nenávistné komentáře. Šestadvacetiletá žena z Tachova si vysloužila osmiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku a pokutu 20 tisíc korun. Obvinění si vyslechl i muž z Tachovska, jeho stíhání ale státní zástupce nakonec podmíněně zastavil. 

 

Policie chce poslat k soudu třetího člověka za nenávistné komentáře pod fotkou teplických prvňáčků

Policie si nyní vyšlápla na třetího agresora, který se zdržoval v zahraničí a na výslech se dobrovolně dostavil po výzvě strážců zákona. V současnosti je stíhán na svobodě pro podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině obyvatel nebo k omezování jejich práv a svobod a projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Hrozí mu až tříleté vězení. Nyní státní zástupce rozhodně, zda bude na zhruba čtyřicetiletého muže z Moravy skutečně podána žaloba. 

Domů
Sdílet
Diskuse