Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2019 21:05
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Zabíjení jako výnosný byznys: na dně Orlické přehrady i uprostřed McDonaldu. Takhle se vraždilo v Česku v 90. letech

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Pojďme se vrátit do 90. let mezi méně známé kauzy, ve kterých se vraždilo.

Pracoval jako vrátný a vyhazovač, pak se mu zachtělo využít svých schopností a kontaktů a začít se obohacovat na druhých. Karel Kopáč byl hlavním organizátorem gangu tzv. Orlických vrahů, kteří chladnokrevně zabíjeli vytipované podnikatele a jejich těla poté naložili do sudů s louhem. Ty pak vyhodili do přehrady Orlík, aby je už nikdy nikdo nenašel. 

Vznikla tak kauza známá jako Orlické vraždy. Češi chtěli v 90. letech podnikat v lecčem. I v zabíjení na objednávku. A nejen oni. Prostředí plné korupce zavdávalo vzniku zahraničních mafiánských gangů, které pocházely nejčastěji z východu Evropy. Pojďme se podívat na méně známé případy vražd, které otřásly Českem.

Vraždami na objednávku lidé řeší také neshody v rodinném vztahu. Nešťastníků, kteří se kvůli majetkovým rozporům rozhodnou zaplatit několik desetitisíců, statisíců a dokonce i milionů – v závislosti na komplikovanosti dané zakázky – a zbavit se někoho blízkého, není mnoho, ale o to brutálnější má akt pozadí.

Možností, jak s mrtvým tělem naložit, je několik. V 90. letech se objevovaly případy, kdy těla končila na dně přehrad nebo v kyselině, někteří nájemní vrazi však také montovali trhaviny.

Pro vyšetřovatele je těžké takový případ napoprvé rozlišit například od neúmyslného zabití. Do roku 1999 dokonce neexistovala evidence vražd na objednávku. Jedním ze známých objednavatelů vraždy se stal v 90. letech populární představitel pražského podsvětí Ivan Jonák, který nechal zabít svoji manželku. Šlo mu o podíl z jeho klubu Discoland

Kdo je vykonává? Často se jedná o (bývalé) zaměstnance různých bezpečnostních agentur a „ochranek“, někdy i bývalých policistů. Jindy se k vraždě nachomýtli přímo podnikatelé či aktéři konkrétního byznysu.

Doporučeno
Ivan Jonák byl králem českých mafiánů. Vlastnil klub, kam chodil Karel Gott i pražské podsvětí, za noc dokázal vydělat milion Ivan Jonák byl králem českých mafiánů. Vlastnil klub, kam chodil Karel Gott i pražské podsvětí, za noc dokázal vydělat milion 24. února 2019 16:57

Chlápci, se kterými není radno si zahrávat

Na Znojemsku byl na konci 90. letech vysoce aktivní gang Čečenců, kteří po místních podnikatelích vyžadovali výpalné. Nevybírali si náhodně. Mezi podniky, které měli v merku, patřily ty, kterým potenciálně hrozilo nějaké ohrožení – ať už ze strany policie či konkurenčních podnikavců – často bary a restaurace pochybného charakteru, kde se obchodovalo s drogami nebo zbraněmi.

Když přijeli svým BMW před vytipovanou provozovnu, nabídli majitelům pomoc. Když jim budou platit v dolarech a korunách v přepočtu zhruba 10 tisíc korun a k tomu pohoštění pro členy gangu, budou je ochraňovat. 

Pokud odmítli, začala série vyhrožování. „Když jsem stál u vchodu, začali se tam tlačit nějací cizinci s ruským přízvukem. Jednoho jsem zastavil a mezitím mě druhý odhodil z cesty. S nožem u krku mi řekl, že jestli chci ještě žít, bylo to naposledy,“ nechal se slyšet pro server iDnes muž pracující v jednom z těchto barů jako vyhazovač. Práce raději okamžitě nechal. 

Holub jako vyděrač

iDnes též popsalo příběh z roku 1998. Zvláštní vydírání zažil podnikatel z Prahy, kterému jedno odpoledne přišla zásilka. V balíku ho čekal šok – po otevření se v kartonové krabici objevil živý holub.

Na sobě nesl přiložený dopis, který obskurní zásilku rozšifroval. Bylo na něm uvedeno, že má na holuba zavěsit čtyři německé marky v tisícovém nominálu, tehdy asi 72 tisíc korun, jinak se stane něco podnikateli i jeho rodině. Hrozil i výbušnými náložemi. 

Podnikatel se obrátil na policii, ta chtěla holuba vystopovat, ale mezitím ho z bytu vypustila jeho dcera. Přišly proto další dopisy, ale na těch se vyšetřovatelům nepodařilo nalézt jedinou stopu DNA. Když přišla zásilka s dalším holubem, nasadili na jeho sledování dokonce helikoptéru. Identitu pachatele se i přesto nepodařilo dohledat – dodnes.

Ilustrační foto – vybavení Kolínského gangu

Zabíjení jako výnosný byznys – na dně orlické přehrady i uprostřed McDonaldu. Takhle se vraždilo v Česku v 90. letech
Zabíjení jako výnosný byznys – na dně orlické přehrady i uprostřed McDonaldu. Takhle se vraždilo v Česku v 90. letech Zdroj: Policie ČR

Hodonínská partička

Výjimkou nebyly ani vraždy vlastních kamarádů a společníků kvůli penězům a kšeftům. Za podezřelým obchodem s cigaretami míříme na Hodonínsko. V 90. letech se tu v jednom podniku scházela parta mladých mužů, aby se domlouvala na černých obchodech s cigaretami.

Byly v tom zapleteny miliony korun a také bílý kůň Petr. Báli se, že by mohl o jejich obchodu mluvit s nesprávnými lidmi a byli by tak odhaleni. Jeho matka se ho před podivnými kamarádíčky snažila varovat, syn však neposlechl.

21. června 1993 ho viděla naposledy.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 64546 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kteří vrazi z 90. let běhají na svobodě;
  • kdo a jak zemřel 18 ranami ze samopalu Škorpion;
  • jak proběhla nájemná vražda v McDonladu v centru Prahy;
  • jak byl do vražd zapleten majitel detektivní kanceláře;
  • proč je už divoké vraždění 90. let za námi.
Domů
Sdílet
Diskuse