Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2019 12:16
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

Před 20 lety lítaly na africké hráče v Česku banány. Je náš fotbal pořád plný rasismu?

Před 20 lety lítaly na africké hráče v Česku banány. Je náš fotbal pořád plný rasismu?
Zdroj: Matej Divizna / Stringer
SPORT
Uložit Uložené

Zlepšuje se situace na českých trávnících? Zeptali jsme se také samotných hráčů.

V posledních několika týdnech se téma rasismu ve světovém fotbale stalo předmětem debaty napříč odbornou i laickou veřejností.

Poslední incidenty jako například rasistické pokřiky a opičí skřeky fanoušků Černé Hory v kvalifikačním zápase o Euro 2020 s Anglií nebo reakce kapitána Juventusu Leonarda Bonucciho, ve které řekl, že si jeho spoluhráč Moise Kean mohl za rasistické urážky v italské lize z půlky sám, znovu ukazují, že rasismus se z fotbalu rozhodně nevytrácí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Stumd (@stumdofficial),

Házení banánů a milionové pokuty

Český fotbal má svoji rasistickou minulost. V letech po roce 2000 bylo rasistické skandování, bučení a skřeky zcela běžnou součástí zápasů na českých stadionech.

V roce 2001 dokonce brněnští fanoušci házeli v prvoligovém zápase mezi FC Stavo Artikel Brno a Vikorií Žižkov na zimbabwského fotbalistu Kennedyho Chihuriho banány.

Hráči jako  Marek Jankulovski, Jan Koller nebo v té době ve francouzském Rennes hrající Petr Čech v roce 2003 v médiích otevřeně mluvili o tom, že se za situaci na českých stadionech vyloženě stydí. 

„Rasistické pokřiky jsem naposledy slyšel v době, kdy jsem hrál za Spartu,“ vzpomínal v roce 2003 pro server iDNES Čech. „V zápase jsem je kolikrát ani nevnímal, protože jsem byl soustředěný, ale zpětně se mi někdy vybavily a nebylo mi z nich dobře.“

V sezóně 2006/2007 se rasistické incidenty, především u týmů Sparty, Olomouce a Ostravy dokonce řešily v každém druhém kole ligy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený immer_weiter-immer-weiter (@immer_weiter_immer_weiter),

Ještě horší byla situace v nejvyšších evropských pohárech, které vysílaly vzkaz do celého fotbalového světa. Své o tom ve své době věděla například pražská Sparta, která byla za chování části svých fanoušků několikrát pokutována.

V roce 2005 obdržela Sparta kvůli opičím zvukům svých fanoušků na hráče tmavé pleti při zápase Ligy mistrů s Ajaxem pokutu téměř milion korun a byla nucena uzavřít část stadionu pro zápas s Arsenalem, čímž přišla o dalších pět milionů korun za neprodané vstupenky. 

Historie rasismu v českém fotbalu. Banány na hřišti a MK5 bez koriandru
Historie rasismu v českém fotbalu. Banány na hřišti a MK5 bez koriandru Zdroj: Youtube / Sparta Prague History

Pokutu milion korun přitom Sparta zaplatila už rok předtím za podobné chování při zápasu s Lyonem. Tehdejší obchodní ředitel Sparty Dušan Svoboda dokonce mluvil o tom, že v případě dalších incidentů je na místě obava z toho, že nebude Sparta do evropských pohárů vůbec vpuštěna.

Domů
Sdílet
Diskuse