Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2019 15:01
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Na dně Mariánského příkopu našel igelitku. Výzkumník se potopil 10 927 metrů hluboko

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE
Uložit Uložené

Naše planeta je doslova zamořena plastovým odpadem.

Plastový odpad se stal tématem číslo jedna. Svět sužuje obrovské znečištění a svědčí o tom i výprava amerického výzkumníka na dno Mariánského příkopu.

Po ponoru do téměř 11 kilometrů hluboko spatřil kromě mnoha fascinujících živočichů také igelitku, která se dostala už i do těch nejspodnějších vrstev světa.

Třiapadesátiletý Victor Vescovo ponorem do prohlubně Challenger (která dostala název podle stejnojmenné lodi) překonal dosavadní rekord. Místo se nachází v Marianském příkopu v Tichém oceánu a jde o nejhlubší místo na naší planetě. Průzkumník strávil v hloubce 10 927 metrů zhruba čtyři hodiny.

Podvodní život je v takovýchto hloubkách velmi specifický a Američan musel být velmi opatrný při jeho objevování. Kromě vysokého tlaku se potýkal s živočichy, kteří tu velmi citlivě reagují na silné světlo. I přesto našel čtyři neznámé druhy tzv. různonožců. Živočichové by mohli lidstvu nabídnout vodítka o počátcích života na zemi, píše CNN.

Kromě nikdy neviděného světa však našel i plastový odpad, jakým je igelitka a obal od bonbónů. „Zklamalo, že jsem na nejhlubším místě v oceánu viděl důkazy lidského znečišťování,“ nechal se slyšet americký investor. Chce, aby se povědomí o problematice plastového odpadu rozšířilo mezi co nejvíce lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse