Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2019 8:56
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

5 nejlepších momentů z finále Game of Thrones

5 nejlepších momentů z finále Game of Thrones
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Poslední díl je za námi.

Článek obsahuje spoilery z posledního dílu Game of Thrones!

Přiznám se, že mě po posledních dvou velmi slabých částech závěr Game of Thrones nečekaně potěšil a nejednou jsem se u jistých záběrů radostně usmál. Vize konce seriálu, kterou nám v rozhovoru nabídl Vladimír Furdík alias Night King, také není k zahození, ale finální díl hodnotím jako uspokojivý.

5 najlepších momentov z finále Game of Thrones
5 najlepších momentov z finále Game of Thrones Zdroj: HBO

Tyrion a jeho objevení těl Cersei a Jaimeho

Ať byla Cersei jakákoliv, stále šlo o Tyrionovu rodinu. Jaime byl však odjakživa nejen jeho bratrem, ale i velmi blízkou osobou, která na Tyriona nedala nikdy dopustit. Pohled na jejich nehybná těla se proto stal pro posledního žijícího Lannistera velmi nešťastným a pro diváky poměrně emotivním.

Samozřejmě tato skutečnost včetně spáleného města plného nevinných obětí vedla k tomu, že Tyrion neměl s Daenerys slitování.

Jon se rozhodl zastavit vládu Daenerys

Po různých teoriích o tom, kdo vlastně Daenerys zabije, se nakonec k tomuto kroku odhodlal její synovec Aegon alias Jon. V tomto bodě je třeba pochválit zejména práci trikařů, kteří truchlícímu Drogonovi dodali pořádný kus lidských emocí, díky čemuž byla celá scéna nečekaně velmi dojemná.

Rozhodování o králi

Žádný Jon ani Daenerys, ale Bran. Samwell Tarly se sice pokusil o vytvoření demokratického aparátu, ale ten mu přítomni lordi velmi rychle zamítli. Těžko ale říct, jestli scéna s výstupem Edmura Tullyho nebyla spíše na škodu, a (ne)chtěným způsobem neudělala z volby krále menší parodii.

Pocta Jaimemu Lannisterovi

Jistě, Jaime za svůj život udělal několik neomluvitelných skutků, ale také provedl množství dobra, na které jsme samozřejmě nezapomněli. A ani Brienne. Ta jako vedoucí královské ochranky dopsala do takzvané The Book of Brothers zásluhy Jaimeho Lannistera.

Můžeme mluvit o malé poctě oblíbenému hrdinovi, ale raději malá, než žádná. Divím se však, že inkoust na papíru dokázal zaschnout tak rychle, aby Brienne ihned po dopsání slov mohla obracet stránky.

Jon přichází na Castle Black, Arya cestuje do neznáma a Sansa řídí sever

Na severu máme novou královnu, Arya se opět vydává na další dobrodružství a Jon se vrací tam, kde mu bylo vždy nejlíp (pokud tedy nepočítáme Winterfell za dob Neda Starka). Znovu se setkal se svým přítelem Tormundem a diváci se konečně dočkali i přívětivé interakce s jeho zlovlkem Ghostem.


Osmá série byla příliš urychlená a věřím, že si mnohé postavy (Daenerys v čele) zasloužily rozvinout své dějové linie. Přestože mě poslední části výjimečným způsobem zklamaly, byl závěrečný díl Game of Thrones z mého úhlu pohledu emotivní jízdou, kterou jsem si s ohledem na předešlé trápení docela slušně užil. Škoda jen, že jsme se k němu dopracovali takovou kostrbatou cestou.

Anketa:
Co říkáš na poslední díl Game of Thrones?
Skvělý, nemám výhrady
Líbil se mi, ale mrzí mě, jaké díly mu předcházely
Vůbec se mi nelíbil
Mám jiný názor (napíšu komentář)
Skvělý, nemám výhrady
17 %
490 Hlasů
Líbil se mi, ale mrzí mě, jaké díly mu předcházely
44 %
1245 Hlasů
Vůbec se mi nelíbil
34 %
979 Hlasů
Mám jiný názor (napíšu komentář)
5 %
142 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse