Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2019 21:10
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Do roku 2040 vystřídají většinu masa náhražky

ZAJÍMAVOSTI VEGETARIÁNSTVÍ
Uložit Uložené

Maso z poražených zvířat má vážného konkurenta.

V roce 2040 bude zhruba 60 % konzumovaných „masných výrobků“ pocházet z rostlinných náhražek či uměle vypěstovaného masa. Vyplývá to ze zprávy globální poradenské společnosti AT Kearney a jejích porad s odborníky.

Výzkumníci v dlouhodobé perspektivě předpokládají naprostou dominanci kultivovaného masa a veganských alternativ nad masem z poražených zvířat. Na vývoji se má podílet zlepšení chuti alternativ k masu a jejich zlevnění. 

Podle studie je živočišný průmysl vnímán jako nadbytečné zlo a je jen otázkou času, než začnou lidé výrazněji vyhledávat alternativy. Podle Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) v současnosti chováme na potravu přibližně 1,4 miliardy skotu, 1 miliardu prasat, 20 miliard drůbeže a 1,9 miliardy ovcí, jehňat a koz. Ti spořádají zhruba polovina zemědělských plodin. Člověk se na konzumaci rostlinné stravy podílí jen z 37 %.

Masný průmysl je kvůli produkci oxidu uhličitého vážným ohrožením klimatu. Podle studie publikované ve vědeckém časopisu Springer je uhlíková stopa při výrobě rostlinných pokrmů poloviční.

Doporučeno
Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku 19. února 2024 8:00

Nejde ale jen o životní prostředí. Byznys se zvířaty na porážku je také výnosným průmyslem, v němž se za rok obrátí zhruba bilion korun ročně. V posledních měsících se objevilo několik projektů z náhražkami masa, které slaví úspěch. Příkladem budiž úspěšný vstup Beyond Meat na burzu.

Trend je zřejmý. Zpráva společnosti AT Kearney předpokládá, že v roce 2040 bude 35 % masa uměle vypěstováno a 25 % budou tvořit rostlinné náhražky. Podle studie do veganských produktů investují také firmy, které v současnosti dominují obchodu s masem.

O rostlinných náhražkách už přemýšlí i takové řetězce jako KFC. Například Burger King již na trh uvedl vegetariánskou verzi svého Whoppera.

Domů
Sdílet
Diskuse