Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2019 21:29
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Češi jsou rok od roku spokojenější. Nejšťastnější jsou Pražané

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na svoji budoucnost vyhlížíme pozitivně.

Češky a Češi jsou se svými životy převážně spokojeni. Ukázalo to šetření Českého statistického úřadu. Nejšťastnějšími se ukázali být Pražané a obyvatelé Karlovarského kraje. Naopak největší nespokojenost se svým životem panuje mezi lidmi z Ústecka.

Souvislost to má nejen s ekonomickou situací v jednotlivých krajích. Výzkum zhodnocoval i dostupnost kvalitních potravin, bydlení, vzdělání, zdravotní péči, úroveň společenského života, stav životního prostředí a mnoho dalších faktorů.

Nejspokojenějšími jsou studenti a nejméně šťastní jsou nezaměstnaní a důchodci. Mezi spokojeností mužů a žen nepanuje takřka žádný rozdíl. V průměru spokojenost se životem dosahuje mezi obyvateli České republiky známky 7,4 z možných 10. Jsme se svými životy tedy spíše spokojeni.

Zcela nespokojených bylo jen 0,5 % osob a lidí, kteří se označili za naprosto spokojené bylo 13 %. Oproti poslednímu měření, které proběhlo před pěti lety, se zvýšila celková spokojenost Češek a Čechů o půl hodnotícího stupně.

Češi jsou rok od roku spokojenější. Nejšťastnější jsou Pražané
Zdroj: ČSÚ

Výzkum také ukázal, jak spokojenost klesá napříč životními etapami. Studenti do 24 let dosahovali průměrné známky 8,2, ale během produktivního věku přichází postupný pokles až k průměrné známce 6,7 v důchodovém věku.

Pozitivním faktem je, že více než třetina dotazovaných nahlíží na svou budoucnost optimisticky. Pesimismus v tomto ohledu zachovává jen 7 % lidí, kdežto v roce 2013 zhoršení očekávalo 20 % lidí. 

Výzkum obsahoval osm otázek, které se týkaly spokojenosti se životem a jeho aspekty – finanční situací, zaměstnáním volným časem nebo osobními vztahy. Respondenty byly osoby starší 16 let, které hodnotily jednotlivé oblasti na škále o 0 (zcela negativní) do 10 (zcela pozitivní). 

Domů
Sdílet
Diskuse