Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. srpna 2019 11:25
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Udělal jsem si testy DNA: Zjistil jsem, odkud pocházím a našel jsem 1135 příbuzných

REFRESHER
Uložit Uložené

Rodokmeny, matriky ani vzpomínky prarodičů nepomohly, a tak jsem se nechal otestovat v laboratoři.

Letos v dubnu jsem si nechal udělat testy DNA. Po letech jsem díky tomu našel odpověď na otázku, která mě pálila už od dětství: Kdo vlastně jsem? Mou motivací byla nejen zvědavost, ale i šikana, které jsem v dětství čelil kvůli tomu, že jsem „byl tmavší” než všichni kolem mě. V rodině jsem žádné cizince neměl, všichni předci, které jsem dohledal, nesli ryze česká příjmení a mně nezbylo než teoretizovat, odkud se má snědá pleť vzala

V dospívání šikana ustala a spolu s ní odezněla i touha najít odpověď na otázku, odkud pocházím. Takovou malichernost, jakou je snědší pokožka, lidé kolem mě přestali řešit, a já přestal svou odlišnost vnímat. Kdysi palčivá otázka se pro mě otevřela znovu až letos na začátku roku, kdy jsem na internetu narazil na reklamu upozorňující na možnost udělat si testy DNA. Do té doby mě tato možnost ani nenapadla. Považoval jsem ji za něco těžko dostupného a drahého.

Testy DNA jsou trendem

Jak se ale ukázalo, v dnešní době už jsou testy DNA komerční záležitostí, která je cenově dostupná v podstatě pro každého, kdo se nebojí trochu našetřit. Můj test stál 79 dolarů (zhruba 1800 korun), průměrná základní cena DNA testu se točí kolem 100 dolarů. Většina společností podnikajících v tomto oboru ale často přistupuje ke slevám, a tak si stačí počkat třeba na den matek či otců, kdy si lze test DNA pořídit za cenu nižší až o několik desítek dolarů. 

Doporučeno
Lucia s Katkou vychovávají dvojčata: Některé heterosexuální páry děti zanedbávají, ale nikdo jim netvrdí, že nejsou pravá rodina Lucia s Katkou vychovávají dvojčata: Některé heterosexuální páry děti zanedbávají, ale nikdo jim netvrdí, že nejsou pravá rodina 10. července 2019 16:43

Nejspolehlivějšími na trhu jsou AncestryDNA, MyHeritage a 23andMe. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody, ale všichni se chlubí významnou uživatelskou databází, díky níž je možné předpokládaný původ určit bez větších odchylek. Největší z nich má AncestryDNA (14 milionů testovaných), 23andMe dosud využilo 9 milionů lidí a testy DNA od MyHeritage využilo 2,5 milionu uživatel.

Já si zvolil test od MyHeritage. Přestože má až třetí největší databázi testovaných, orientuje se více než konkurence na evropský trh a na rozdíl od 23andMe a AncestryDNA s citlivými údaji svých uživatel neobchoduje. Alespoň to tvrdí ve svých obchodních podmínkách. Krom toho bývá i cenově nejvýhodnější, otestování je nejjednodušší a trvá nejkratší dobu. Pokud ale chcete komplexnější data či vás více zajímají vaše genetické predispozice k různým nemocem, společnosti s větší databází pro vás budou lepší volbou. Ale o tom ještě později. 

Jak testování probíhá

Já svoji objednávku učinil 15. dubna letošního roku. Přesně za týden mi dorazil testovací set, který obsahoval dvě zkumavky s konzervační tekutinou, dvě vatové tyčinky a obálku s předtištěnou zpáteční adresou laboratoře, kde budou analyzovat DNA z mých slin.

Udělal jsem si testy DNA: Zjistil jsem, odkud pocházím a našel jsem 1135 příbuzných
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

Samotný sběr DNA byl velmi prostý. Stačilo si vatovou tyčinkou minutu třít vnitřní stranu levé tváře a posléze ji zlomit, vložit do zkumavky a uzavřít. Ten samý postup jsem pak zopakoval s druhou tyčinkou a pravou tváří. Celý set jsem následně vložil do obálky, zalepil, odeslal a už mi nezbývalo než doufat, že se balíček po cestě neztratí a já se za proklamovaných 4-5 týdnů dozvím, kdo jsem. 

Doporučeno
Vladimír prožil klinickou smrt: Žádné světlo ani tunel, stál při mně strážný anděl. Je zázrak, že jsem přežil (Rozhovor) Vladimír prožil klinickou smrt: Žádné světlo ani tunel, stál při mně strážný anděl. Je zázrak, že jsem přežil (Rozhovor) 11. června 2019 16:38

Na výsledky jsem čekal něco přes měsíc. Po celou dobu jsem měl přístup k informacím, jak je s mým genetickým materiálem nakládáno. Ampulky s mým stěrem byly do laboratoře přijaty asi týden po odeslání. Následně proběhla extrakce mé DNA, která byla následně znásobena (byly vytvořeny kopie mé DNA, aby měli laboratorní pracovníci dostatek vzorků).

Následně byla má šroubovice umístěna na genotypizovaný DNA čip a podstoupila proces hybridizace. Čip poté přečetl počítač a získané biologické informace převedl do digitální formy. V poslední fázi procesu algoritmy určily, odkud pochází segmenty mé DNA a na základě toho vypočítaly odhad mé etnicity

Doporučeno
V Číně se zřejmě narodily první geneticky modifikované děti V Číně se zřejmě narodily první geneticky modifikované děti 27. listopadu 2018 14:54

Zatímco se zhruba 8800 kilometrů od mne kompletovaly výsledky, pracoval jsem na reportáži v Chanově. Do Prahy jsem se vracel pozdě odpoledne vlakem. Po cestě jsem jen tak letmo, ze zvyku, zkontroloval mailovou schránku, k mému překvapení jsem tam objevil zprávu s odkazem na výsledky mého DNA testu.

Po chvíli váhání jsem se je rozhodl zobrazit. Představení výsledků proběhlo pomocí krátké animace točící se zeměkoule, která se vždy pozastavila a na mapě se zvýraznil jeden z regionů, ze kterých pocházejí mí předci.  A já nevěřil svým očím

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 66912 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké předky mám, a proč mě to tolik překvapilo;
  • jaké genetické předky mají Češi;
  • jak jsem díky testu našel příbuzné z celého světa;
  • jak díky testu DNA můžete odhalit riziko rakoviny, cukrovky a dalších vážných nemocí;
  • proč leží v manipulaci s DNA budoucnost.
Domů
Sdílet
Diskuse