Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. července 2019 13:25
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

V Egyptě se pro turisty otevřela zvláštní oblá pyramida

ZAJÍMAVOSTI EGYPT
Uložit Uložené

Nejbizarnější pyramida je konečně otevřena pro zvědavé turisty.

Takzvaná Lomená pyramida (Bent Pyramid) je konečně dostupná pro turisty. Jako jediná z otevřených pyramid tě překvapí velmi zvláštním tvarem, neboť její hrany nejsou rovné, ale působí oble a vypukle. Kontrast s rovnými pyramidami je obrovský, píše BBC.


Pyramida leží nedaleko městečka Dahšúr a byla postavena pro faraóna jménem Snefru přibližně 2 600 let před naším letopočtem. Původně měla tvar jako všechny ostatní, přičemž úhel vůči zemi byl strmý až 54 stupňů.

V Egypte sa pre turistov otvorila zvláštna oblá pyramída
V Egypte sa pre turistov otvorila zvláštna oblá pyramída Zdroj: Ivrienen

Pyramida však byla postavena na měkké a sypké jílovité půdě a měla tak problém se stabilitou. Problém proto vyřešilo okřesání pyramidy tak, aby úhel ve svrchních 45 metrech svíral vůči zemi jen 43 stupňů. Jak vidíš na obrázcích, pyramida se tak skládá ze dvou částí – nižší (strmější) a vyšší (méně strmé).

V pyramidě se dá sejít například tunelem dolů do katakomb, kde leží dvě větší komory, hluboko v pyramidě. Součástí prohlídky pyramidy je také prezentace archeologických nástrojů, mumií či starých egyptských masek.

Domů
Sdílet
Diskuse