Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2019 15:38
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Kvůli lajkům na Instagramu měli poškodit chráněné skály v Českém ráji. Nařčení odmítají

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Šlo o fotomontáž, nebo o poškození skály v chráněné krajinné oblasti?

Na facebookové stránce chráněné krajinné oblasti Český ráj v úterý večer přibyl příspěvek kritizující fotografii původně zveřejněnou na instagramovém účtu @lifefamilypassport, která vyobrazuje sedící pár, jež má pod nohama vyrytý název svého profilu. 

„Na základě podnětu jsme dnes prověřili údajné poškození skal v přírodní rezervaci Příhrazské skály. (...) Někteří z nás v honbě za lajky na sociálních sítích nebo v domnění, že to ocení budoucí generace, ryjí svoje podpisy do pískovcových skal. Ti extra arogantní či extra hloupí se u svých výtvorů vyfotí a dopíší srdceryvný příběh o svém dobrodružství,“ stěžuje si na facebookovém profilu šéf správy chráněné krajinné oblastí Jiří Klápště

Právě podle něj pár na fotografii vyryl nápis do pískovcové skály a tím ji výrazně poškodil. Nakonec po sobě důkazy neodborně skryl, čímž citlivou plochu vážně poničil

Zatímco pár z Facebooku i Instagramu smazal svůj účet a s ním i inkriminovanou fotografii, Klápště věří, že právě toto byl důkaz jejich konání. Serveru iRozhlas se podařilo vypátrat autora snímku. Mělo by jít o podnikatele Romana Touška. Ten nařčení odmítl s tím, že jde o fotomontáž, kterou někdo vytvořil s cílem ho poškodit.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

„Ano, byli jsme v těch místech. A podobnou fotku jsme tam měli, ale bez toho spodku. Pak jsme ji odebrali,“ uvedl pro iRozhlas s tím, že své stránky má už dlouho a na místa vždycky cestuje s respektem. Skálu prý nepoškodil. „Někdo měl zájem zlikvidovat naše stránky tímto stylem, že stáhl naši fotku a použil Photoshop nebo něco. Nelíbí se nám to a otravuje nás to.“

Podle správce krajinné oblasti je však evidentní, že nápis na fotografii přesně sedí do míst, která byla nedávno poškozena. O fotomontáž tak podle něj nejde.

Výši škod prý není možné příliš dobře finančně vyčíslit, jde spíše o etický problém, který dopomáhá k destrukci skal. Do rytin totiž podle správce vniká voda, čímž dochází k erozi. Proces takového poškození už pak bývá velmi rychlý. 

„Uvidíme, jak to šetření bude probíhat. Ale máme nástroje, jak můžeme konat sami, nepotřebujeme policii. V momentě, kdy se něco takového stane, jde o přestupek. Můžeme s tím dotyčným pachatelem zahájit řízení a udělit mu sankci. Pokud by to byla škoda velkého rozsahu, tak by to byl trestný čin a postupovali bychom v součinnosti s policií,“ prozradil Jiří Klápště další průběh řešení tohoto prohřešku.

Domů
Sdílet
Diskuse