Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2019 17:15
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Tým vědců a studentů z Liberce vytvořil unikátní uniformu, která mění barvu podle prostředí

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Funkční prototyp nyní otestuje Vojenský výzkumný ústav.

Jako chameleon nebo jako Solid Snake z kultovní herní série Metal Gear. Tak by se dala popsat unikátní vojenská uniforma, kterou vyvinul tým vědců a studentů z katedry materiálového inženýrství fakulty textilní Technické univerzity v Liberci pod vedením docentky Martiny Vikové.

Vyrobili ji z materiálů s termochromními pigmenty, které umožní měnit barvu kamufláže na základě prostředí, ve kterém se její majitel nachází. Dokáže tak vojáka velmi dobře zamaskovat, ať už chce být nenápadný v lese nebo v poušti. 

Doporučeno
Navštívili jsme zbytky sídliště duchů kousek za Prahou. Využívali ho sovětští vojáci, od 90. let zůstalo neobydlené Navštívili jsme zbytky sídliště duchů kousek za Prahou. Využívali ho sovětští vojáci, od 90. let zůstalo neobydlené 25. března 2018 16:22

Když se voják potřebuje skrýt v české zeleni, uniforma se zabarví do tmavozelených „camo“ barev, když v afghánském nehostinném prostředí, kde je okolí světlejší a teplejší (zhruba při teplotě 37 až 40 stupňů Celsia), tak oblečení vybledne a transformuje se do béžovějších odstínů

„Světlejší varianta kamufláže je vzhledem ke stávajícím suchům čím dál aktuálnější i na našem území, kde například na vyprahlé louce bude voják lépe maskován v pouštní než klasické lesní verzi kamufláže,“ popisuje tuto inovaci vedoucí vývoje docentka Martina Viková.

Proměna barev funguje opakovaně a tuto voděodolnou uniformu tak nijak nepoškozuje. Vojáci s ní budou moci do těch nejnáročnějších terénů. Funkční prototyp nyní otestuje Vojenský výzkumný ústav.


„Řekli jsme si, že parametry barevnosti kamufláže známe důkladně, chameleoními textiliemi, které mění barvy v závislosti na UV záření, teplotě, případně jiných faktorech, se zabýváme dlouhodobě, tak proč tyto naše znalosti nevyužít při vývoji proměnlivé kamufláže pro armádu,“ uzavírá Viková.

Domů
Sdílet
Diskuse