Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2019 16:40
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Aktivisté z Greenpeace narušili Frankfurtský autosalon. S transparenty na střechách aut požadovali zákaz prodeje SUV

TECH
Uložit Uložené

SUV jsou terčem kritiky kvůli vysoké spotřebě benzínu a produkci emisí. Přispěla ale i nedávná nehoda v Berlíně.

Frankfurtský autosalon je jednou z největších automobilových událostí roku. Tentokrát však poutá i pozornost ekologických aktivistů, kteří už několikrát narušili jeho průběh.

Portál MSN.com například cituje zprávy z neděle, kdy několik stovek osob v bílých pláštích a s rouškami na obličeji zablokovalo hlavní vchod.

Autoshow ale měla velké problémy už minulý víkend, kdy se přibližně 15 tisíc aktivistů honilo po dálnicích v okolí Frankfurtu na kolech a způsobilo tak dopravní kolaps.

Demonstranti podle portálu požadují zejména zákaz prodeje velkých SUV. V Německu odpor proti tomuto tipu vozidel ještě vzrostl po nedávné nehodě z Berlína, kdy Porsche Cayenne vlétlo na chodník a usmrtilo čtyři lidi včetně tříletého chlapečka.

Příčinou nehody byl však podle deníku Der Tagesspiegel epileptický šok řidiče, rozměry auta v ní tedy pravděpodobně nehrály vůbec žádnou roli. 

Tématem letošního frakfurtského autosalonu jsou paradoxně zejména elektromobily, hybridy a ekologičtější vozidla. Je však pravda, že SUV v Německu tvoří přibližně čtvrtinu všech nově registrovaných aut a díky větším rozměrům i hmotnosti mají obvykle vyšší spotřebu i emise než například hatchbacky v tzv. segmentu C jako například Volkswagen Golf, Renault Megane či Hyundai i30.

Doporučeno
BMW X6 v nejtmavší černé na světě se poprvé ukázalo živě. Vypadá jako objekt z GTA BMW X6 v nejtmavší černé na světě se poprvé ukázalo živě. Vypadá jako objekt z GTA 4. září 2019 20:32

Demonstranti z Greenpeace proto dokonce protestovali přímo v hale výstaviště, když se se svými transparenty „zabiják klimatu“ postavili přímo na střechy některých modelů.

Aktivisti narušili Frankfurtský autosalón. Požadujú najmä zákaz predaja SUV
Aktivisti narušili Frankfurtský autosalón. Požadujú najmä zákaz predaja SUV Zdroj: www.youtube.com
Domů
Sdílet
Diskuse