Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. října 2019 11:15
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

4K už nestačí. Výrobci pracují na 16K i 32K televizorech určených pro velké haly

TECH
Uložit Uložené

Domů si zřejmě takové monstrum nepřineseš.

Máš doma 4K televizor nebo monitor? Možná jsi rád, že si filmy a seriály z Netflixu vychutnáváš naplno, ale věř, že již brzy bude tvůj setup opět pozadu. 

Samsung, Sony i LG už v Česku nabízejí televizory s 8K rozlišením a podle RedShark News právě japonská značka experimentuje dokonce s 16K, tedy 8 640 x 15 360 body. 

Sony takovou 19,2metrovou obrazovku instalovalo v domovské Jokohamě a mělo by jít o vůbec největší micro-LED panel na světě.

4K už nestačí. Výrobcovia pracujú na 16K aj 32K televízoroch určených pre veľké haly
4K už nestačí. Výrobcovia pracujú na 16K aj 32K televízoroch určených pre veľké haly Zdroj: Sony.com

Technologie má maximálním jasem a kontrastem konkurovat OLED obrazovkám, ale údajně netrpí vypalováním a blednutím barev ke konci životnosti. Na tento problém se stěžují i mnozí majitelé novějších smartphonů.

Doporučeno
Staré CRT monitory jsou na hry prý lepší než moderní ploché LCD obrazovky Staré CRT monitory jsou na hry prý lepší než moderní ploché LCD obrazovky 24. září 2019 13:17

Kritici samozřejmě budou tvrdit, že lidské oko nemá šanci vidět rozdíly ani mezi 4K a 8K rozlišením na běžných televizorech, než si většina z nás kupuje domů.

Dalším problémem je zdroj obsahu. Netflix nabízí 4K pouze v nejdražším předplatném za 319 Kč měsíčně a na YouTube je většina videí dokonce pouze ve Full HD.

Svůj význam ale takové obrazovky mohou mít ve velkých sportovních halách, jako reklamní banery například na Times Square nebo jako pozadí na hudebních koncertech. Experimentovat se podle RedShark News bude i s holografickými 3D vystoupeními

Web také upozorňuje na plánovanou multifunkční halu v západním Londýně, kde by se jedna z takových obřích a ultrajemných obrazovek s rozlišením až 32K měla objevit.

A samozřejmě na gigantické plochy dokáží technologické firmy celé řádky a sloupce pixelů dostat snadněji, než do televizorů v běžných obývacích pokojích, kde zřejmě nic nad 8K aktuálně smysl nemá ani prakticky ani kvůli ceně.

Domů
Sdílet
Diskuse