Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2019 17:49
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

NASA nechce, aby Muskovi zaměstnanci SpaceX kouřili marihuanu

NEWS NASA
Uložit Uložené

Elonovo počínání bylo legální, vzbudilo však pozornost.

Možná si ještě pamatuješ, jak na sebe Elon Musk upozornil v září 2018. V podcastu Joe Rogana si tehdy potáhl z cigarety, která obsahovala marihuanu.

Jelikož podcast nahrávali v Kalifornii, jeho jednání bylo zcela legální, ačkoli samozřejmě přilákalo pozornost médií a zmiňovaná část má na YouTube již přes 26 milionů vidění.

K tomuto momentu se nyní vrací i respektovaný server Politico. O Muskovi totiž píše v souvislosti s jeho vesmírným programem SpaceX. Ten je tak úspěšný, že rakety SpaceX kvůli ceně a časové efektivitě při letech do vesmíru využívá i samotná NASA.

NASA ale jako vládní agentura musí na své dodavatele klást přísné nároky a z peněz daňových poplatníků proto financuje i podrobné průzkumy firem, se kterými spolupracuje.

Doporučeno
Elon Musk představil kosmickou loď Starship. Měla by bez problémů dostat lidi a náklad na Měsíc či Mars Elon Musk představil kosmickou loď Starship. Měla by bez problémů dostat lidi a náklad na Měsíc či Mars 29. září 2019 11:51

V případě SpaceX bylo podle serveru Politico vyčleněno 5 milionů dolarů na to, aby se Muskovi zaměstnanci dozvěděli co nejvíce o drogách a předpisech ohledně jejich užívání.

Problémem paradoxně zůstává i samotná marihuana. Jednotlivé americké státy, například zmiňovaná Kalifornie, ji sice mohou povolit, ale federální zákon ji stále zakazuje. Právě toho se musí vládní úřady a jejich dodavatelé držet.

Redaktoři také upozorňují, že NASA spolupracuje i Boeingem a jeho zaměstnanci podobným školením procházejí také. Boeingu však už američtí daňoví poplatníci „hodiny o drogách“ neproplácejí.

NASA vraj SpaceX prepláca školenia o drogách. Môže za to Muskovo fajčenie marihuany
NASA vraj SpaceX prepláca školenia o drogách. Môže za to Muskovo fajčenie marihuany Zdroj: TASR / AP

Navíc drogy součástí prověřování dodavatelů NASA nikdy předtím nebyly a tento fakt změnil až zmíněný incident v podcastu Joe Rogana.

Proč, to vysvětluje Pete Garrettson, bývalý podplukovník amerického letectva: „Máme tu důležité kulturní rozdíly mezi tím, co je považováno za přípustné chování staré gardy ve vesmírné komunitě, a tím, co je bráno jako OK mezi lidmi v technologickém sektoru Silicon Valley.“

Doporučeno
FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA 13. května 2022 19:00

A odpověď na to, proč NASA školení proplácí pouze SpaceX, a ne i Boeingu? Tu je prý třeba hledat v nedávném rozšiřování smluvní dohody a celkových nákladech, které jsou v případě týmu kolem Elona Muska výrazně menší.

Domů
Sdílet
Diskuse