Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2019 16:11
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Kontrolují, jestli vám politici říkají pravdu. Práci projektu Demagog.cz přibližuje Tereza Stříteská (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené

Říká se, že sliby politiků jsou většinou jen prázdnými řečmi. Jak to je doopravdy jsme se pobavili s Terezou Stříteskou, zástupkyní fact-checkového projektu Demagog.cz, který se zabývá pravdivostí výroků politiků.

Politice neutečeme, ať už nás baví, nebo nebaví. Dost často slýcháme, že prezident někde byl, něco řekl, premiér na to zareagoval, v důsledku čehož musel zasednout parlament s poslanci. Své myšlenky následně politici prezentují do médií, skrze které se snaží ventilovat svá přesvědčení vám – potenciálním voličům.

Způsoby, kterými lze prezentovat své politické přesvědčení skrze média, je více. Sledování politických debat u oběda v nedělní poledne snad neminulo nikoho z nás. Občas také zapneme zprávy, kde se politici obhajují v reportážích různých televizních stanic. Píšou o nich deníky, časopisy, mluví skrze rádia do éteru. A člověk si občas přes všechna fakta, která říkají, pomyslí: „Opravdu je všechno tohle pravda?" 

Doporučeno
Pět tisíc kilometrů pěšky přes Spojené státy. Pavel Sabela zvládl Continental Divide Trail (Rozhovor) Pět tisíc kilometrů pěšky přes Spojené státy. Pavel Sabela zvládl Continental Divide Trail (Rozhovor) 11. října 2019 9:15

Existují portály, jež jsou schopny vám na tuto otázku odpovědět. Mezi ně patří Demagog.cz, projekt, jehož účelem je ověřování faktů, které jednotliví politici ze všech různých sfér vyšlou do vašich uší. Popovídali jsme si s jejich reprezentantkou, Terezou Stříteskou, jak celý projekt funguje a jak to tedy s politickou korektností a pravdomluvností doopravdy je.

Tereza Stříteská
Tereza Stříteská Zdroj: Archiv Terezy Stříteské
V tomto článku si přečteš:
  • Co znamená fact-checking;
  • jak funguje Demagog.cz;
  • jestli se v politice mluví více pravda, nebo ne;
  • proč je Demagog závislý na dobrovolnické činnosti;
  • jestli můžeš být fact-checkerem i ty;
  • jak se vybírají výroky, které mají být ověřeny;
  • proč se ve fact-checkingu nepoužívá slovo lež;
  • co se myslí pojmy primární a sekundární zdroj;
  • jakým způsobem je financován;
  • jestli se stane člověk po práci ve fact-checkovém projektu prozíravějším.

Jak bys laikovi nejlépe popsala projekt Demagog.cz?

Demagog.cz je český fact-checkový projekt. Fact-checking znamená, že ověřujeme a hledáme důvěryhodné zdroje k faktickým výrokům. My se přímo zabýváme výroky politiků, takže ověřujeme jejich faktická tvrzení. Ale ve světě se například ověřují i mediální zprávy, videa i nejrůznější texty. Takže základem naší činnosti je ověřování faktických výroků a doplňování zdrojů informací.


Co tě k němu přivedlo?

Je to tak, že jsem vlastně někdy ve druháku na univerzitě měla pořád nutkání dělat nějaké dobrovolnické aktivity. Zároveň jsem chtěla dělat něco, co mi bude dávat smysl a co bude obsahově kvalitní. 


Ještě tím, jak studuji ekonomii, ale přímo ekonomii dělat nechci, a vždycky jsem měla blízko k novinařině, tak jsem chtěla spojit psaní článků a nějakou dobrovolnickou činnost. Narazila jsem na Demagog a řekla jsem si, že by to mohlo být fajn, tam bych chtěla na stáž. No a asi za týden stáže vypisovali, takže jsem měla zrovna štěstí.


Pro mě tam bylo nejdůležitější to působení na mediální gramotnost, kritické myšlení a na zdroje informací, ani ta politika nebyla tak důležitá. Původně jsem to opravdu zamýšlela jako stáž na tři, čtyři měsíce a už jsem tam třetím rokem.

V Demagogu sledujeme, co politici říkají a následně se snažíme dohledávat zdroje.


Dá se tedy říct, že je Demagog jistým způsobem datová žurnalistika?

V podstatě by se to dalo říct. My pracujeme s daty tím stylem, že hledáme zdroje informací. Hledáme různá statistická vyjádření, čísla, zákony. Tedy pokud vezmu ta čísla, tak my s nimi pracujeme tak, že je zpracováváme do grafů a do tabulek. Je to tedy určitě založeno na datech. 


Rozdíl v tom vidím takový, že my s těmi daty dále nepracujeme. Že bychom je dali dohromady a udělali z nich nějaké články. Využíváme je, odkazujeme na ně, ale dále je neanalyzujeme, že bychom je například využívali k predikcím, to není podstatou fact-checku.

Stejně jako novináři nesou označení „hlídacích psů demokracie“, tak ve tvém rozhovoru v Dobrém ránu označili Demagog.cz za „hlídacího psa politických výroků“. Co si pod tím má člověk představit?

 Hlídání politiků tam vidím v tom, že my kontinuálně sledujeme rozhovory, které politici pro média poskytují. Sledujeme, co říkají a následně se snažíme dohledávat zdroje. Kontrolujeme, co aktuálně říkají, takže pokud oni něco řeknou, tak do dvou, tří dnů by se měla vydat analýza. Někteří politici na ty naše analýzy i reagují. Buď s něčím nesouhlasí nebo nám i potom dodatečně posílají různé zdroje, ze kterých čerpali. My se na ně následně podíváme, a když budou připomínky směřovat k věci, můžeme je přidat k odůvodnění.


Zaměřujeme se i na dlouhodobé projekty, což jsou například Sliby vlády. Konkrétně teď tedy děláme sliby vlády Andreje Babiše. To znamená to, že opět vybereme faktická tvrzení z programového prohlášení, a po dobu volebního období, pokud se něco s vládou nestane, sledujeme, jestli politici plní to, k čemu se na začátku období zavázali. Tím dochází vlastně k tomu hlídání v delším časovém úseku.

Doporučeno
Jaromír Soukup ohlásil kandidaturu na prezidenta Jaromír Soukup ohlásil kandidaturu na prezidenta 16. dubna 2019 9:32


Jak váš projekt funguje?

Když se vrátím k samotnému popisu toho, jak se to reálně děje, tak celý ten proces začíná mediální rešerší a pak už je to mravenčí práce s dohledáváním zdrojů, doplněním kontextu a čtením tuny článků a stahováním spousty wordovských dokumentů. 


V současné době máme čtyři experty, zkušené analytiky, kteří v průběhu týdne udělají mediální rešerše. Zjistí, jaké rozhovory a pro jaká média je politici poskytli. Snažíme se to rozdělovat tak, abychom střídali politiky i média. Když si vybereme nějaký celý rozhovor, tak potom si jej experti buď přehrají nebo, pokud je k dispozici přepis, tak si ho přečtou a vyberou všechny faktické výroky, které se v tom rozhovoru vyřkly. 


V jednom třicetiminutovém rozhovoru může být zhruba 15 a občas klidně i těch 30 výroků. Výroky se následně rozdělí našim stážistům, kteří provedou textové ověření. Hledají primární nebo sekundární zdroje informací. Experti ty analýzy následně ještě ověří. Jde v podstatě jen o to si říct, jaký rozhovor budeme ověřovat, získat veškerá faktická tvrzení a následně hledané informace, které jsou přístupné na internetu z veřejných databází. Například ze statistických úřadů nebo mediálních článků. Téměř všechno online. Někdy se však stane, že saháme po mediálních databázích, kde jsou přepisy článků z tištěných novin nebo musíme i do knihoven pro odborné publikace.


Takže ty jsi momentálně expertkou.

Já jsem teď byla expertkou asi rok a čtvrt, předtím dva roky analytičkou, ale momentálně vzhledem k tomu, že se snažíme tento projekt nějak rozvinout a posunout, tak jsem se přesunula na pozici péče o dárce.


Co to znamená?

Tím, že jsme dobrovolným projektem a neziskovou organizací, tak spousta našich stážistů pracuje zadarmo. Už bychom rádi dosáhli toho, abychom se lépe spojili s našimi čtenáři a s komunitou. Proto jsme se rozhodli vyvinout nějaký dárcovský systém, abychom o naše dárce mohli lépe pečovat. Aby lidi, které naše práce baví a považují ji za důležitou, nás mohli pomocí daru podpořit. 

V podstatě každý se může stát fact-checkerem.


Dobře. A jakým způsobem tedy funguje v Demagogu ten expert?

Expert má v Demagogu zajistit to, abychom těmi analýzami pokryli široké politické spektrum. Samozřejmě, že třeba osoby jako prezident a premiér můžeme ověřovat častěji, nicméně potřebujeme, aby byly v analýzách zastoupeny veškeré strany a politická hnutí, které jsou aktuálně v parlamentu. 


Expert zajistí výběr rozhovoru, politiků, zodpovídá za výběr veškerých relevantních faktických výroků. Zároveň se stará o koordinaci stážistů. Takže je to trošku i mikromanažerská práce. Ono je potřeba, aby vztahy v organizaci fungovaly, a aby k tomu ověření došlo co nejrychleji.

Takže experti dělají poradce analytikům, radí jim, posílají připomínky, celý ten proces ověřování trvá, protože se třeba daný výrok několikrát vrací k dopracování a dovysvětlení a doplnění zdrojů. Expert je k nezaplacení, protože se stará o to, aby výsledek byl co nejkvalitnější. 


A ještě něco, expert má na starost to, že prochází veškeré zdroje, které analytici zařadili do ověření a zvažuje, nakolik jsou relevantní a důvěryhodné. Nakonec má zodpovědnost za samotnou publikaci. Jedná se tedy o dost zodpovědnou část v procesu.


Jak jsi říkala, hodně lidí v Demagogu funguje na dobrovolnické činnosti. Znamená to tedy to, že se můžu do projektu zapojit i já, kdybych sledoval politické debaty ve volném čase? Že bych vám napsal, že si chci něco zanalyzovat?

K tomu, abychom zajistili kontinuitu publikování výstupů, tak vypisujeme dobrovolnické stáže. V tu chvíli je nejlepší možnost se zapojit. Můžeš pak s námi pracovat ty čtyři měsíce, ale když budeme vzájemně spokojeni, tak klidně i delší dobu. 


Jako co se týká toho, že by sis sám chtěl vybrat výrok a doma si ho ověřit, to je zajímavá myšlenka. Můžeme s ní začít nějak pracovat. V podstatě každý se může stát fact-checkerem. To není problém. Ale my, abychom zajistili tu nezávislost a kontinuitu a abychom dlouhodobě pokryli celé politické spektrum, tak je vhodnější se zúčastnit té stáže.

Taky už za těch sedm let máme zkušenosti, metodiku a know-how, takže se snažíme naše stážisty uceleně naučit, jak být dobrým fact-checkerem. Což ale neznamená, že by to nebylo pro každého. Prakticky se může přihlásit každý. 

Demagog.cz na konferenci Global Fact
Demagog.cz na konferenci Global Fact Zdroj: Archiv Demagogu.cz

Když je projekt celý na internetu, dá se na něm pracovat z domu? 

Samozřejmě, to je velká výhoda. Stačí pouze připojení k internetu, počítač. Kdekoliv se dá pracovat. Všichni v Demagogu to tak dělají, že když mají čas, tak hledají informace. 


K tomu jsem chtěla podotknout, že je zajímavé, kolik informací a relevantních dat se dá takhle najít. Když si třeba doma někdo u večeře řekne, že by chtěl zjistit, co se píše v nějakém novém návrhu zákona a jestli je skutečně pravda, že už se nebudou moci používat igelitové sáčky, tak není nic jednoduššího, než jít na stránky poslanecké sněmovny, a tam si jej vyhledat. Dá to trošku práce, ale není to nic, co by nešlo. Takže každý, kdo chce, tak si ty zdroje informací může najít. Ale abych se k tomu vrátila – pracujeme v online prostředí.

Řekla bych, že se pořád mluví víc pravda. Jsme jenom lidé, i politici občas řeknou něco, co myslí jinak nebo co je použito jen v nesprávném kontextu.


Ale máte nějakou kancelář, ne? 

 Zatím ne, no.

A plánujete?

Ano, to plánujeme. My teď totiž máme takovou vizi: udělat fact-checking v Česku opravdu profesionální. Už nechceme tolik stát na dobrovolnické bázi, i když je to pořád základ. Nicméně udělat to profesionální neznamená, že bychom nebyli profesionální teď. Ty výstupy kvalitní jsou a nezáleží na tom, kde zrovna sedíme. Ale k tomu, aby se organizace nějakým způsobem stabilizovala a stala se váženou součástí občanského sektoru ve vztahu k politikům, je potřeba, abychom měli nějakou kancelář s například školícími prostory.

Doporučeno
Kdo je nový britský premiér Boris Johnson? Zneuznaný novinář a mistr mediální propagace Kdo je nový britský premiér Boris Johnson? Zneuznaný novinář a mistr mediální propagace 26. července 2019 19:55


Odkud bere Demagog.cz na své fungování finance?

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 70513 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak funguje financování projektu;
  • kde by měl člověk hledat informace;
  • jak probíhají workshopy, které Demagog pořádá;
  • podle čeho se vybírají výroky politiků, které je třeba ověřit;
  • co jsou primární a sekundární zdroje;
  • zda se v politice více lže, nebo mluví pravda;
  • jaké reakce na projekt převládají. 
Domů
Sdílet
Diskuse