Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2019 11:07
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Velký přehled bank, které podporují Apple Pay a Google Pay. Zjišťovali jsme, kdy se přidají poslední z nich

TECH ČESKO IPHONE
Uložit Uložené

Placení chytrým telefonem se díky přibývající podpoře českých bank stává součástí běžného života.

Letos na podzim přišla další vlna aktivace Apple Pay a Google Pay v České republice pro další instituce. K tomuto způsobu bezkontaktního placení se přidaly banky ČSOB, Poštovní spořitelna, Fio banka a Raiffeisenbank. Do mobilního telefonu stačí buď přes aplikaci, nebo manuálním naskenováním nahrát platební kartu.

Karta se převede na digitální verzi a po odemčení obličejem, otiskem prstu nebo zadáním kódu je okamžitě možné platit nebo u bezkontaktních bankomatů dokonce vybírat peníze. Z tohoto důvodu jde o pohodlnou a bezpečnou formu placení, služba k tomu nemanipuluje s reálným číslem karty. Navíc je zdarma.

Apple Pay v Česku spustily další banky. Zjistili jsme, kdy se dočkáme podpory u všech a co Google Pay
Apple Pay v Česku spustily další banky. Zjistili jsme, kdy se dočkáme podpory u všech a co Google Pay Zdroj: Mybloodtypeiscoffee/Wikimedia Commons
Doporučeno
Apple Pay slaví v Česku úspěch. Lidé utrácejí za miliony, stát chce dát menším podnikatelům terminály Apple Pay slaví v Česku úspěch. Lidé utrácejí za miliony, stát chce dát menším podnikatelům terminály 20. února 2019 10:58

Alternativu při transakcích využívat mobilní telefon si podle Luďka Slouka, ředitele rozvoje produktů a inovací Mastercard pro ČR, SR a Rakousko, osvojila již téměř třetina Čechů„Pro více než dvě třetiny osob představuje nejlepší alternativu k placení kartou,“ řekl Slouka. Je to tak návykové, že jen málokdo se potom vrací ke klasickému placení plastovou kartou. Přes telefon utrácejí miliardy.

Tuzemské finanční instituce vstup moderních způsobů placení do České republiky velmi dlouho odkládaly. Apple Pay je služba přestavená v roce 2014. Na tuzemský trh vešla až v únoru 2019 spolu se Saúdskou Arábií. Stále ale existují banky, které tuto alternativu na našem trhu nenabízejí. Děje se tak z různých důvodů.

U kterých bank stále čekáme?

Začněme Equa bankou. Ta už na začátku roku sice začala podporovat platby Google Pay, majitelé Apple zařízení ale stále čekají. Ani v nejnovější vlně aktivovaných institucí se Equa neobjevila. Dlouho to ale trvat nebude. Banka plánuje podporu pro jablíčkové uživatele nastartovat na přelomu roku.

Podobný krok chce zavést i Expo bank. „Spuštění mobilní aplikace a možnost placení Apple Pay plánujeme na přelom roku,“  informovala před měsícem banka na jejich Facebooku. Jak to bude s Apple Payem však není jasné. S tím samým chce přijít i chytré placení Twisto u plateb Google Pay.

Velký přehled bank, které podporují Apple Pay a Google Pay. Zjišťovali jsme, kdy se přidají poslední z nich
Zdroj: kennejima/Flickr

Méně pozitivní zprávy ale přinesla Sberbank. Ačkoli v Rusku Apple Pay u této banky již od roku 2016 funguje, na tuzemský trh zatím nedorazil. Termín spuštění Apple Pay či Google Pay je neznámý, banka o záměru zavést tyto platby do Česka neinformovala. Čekání tak bude zřejmě delší.

Hello bank také reaguje nejasně. „Tuto službu chceme v budoucnu našim klientům nabídnout, ale datum jejího spuštění zatím bohužel neznáme,“ sdělila banka na sociálních sítích. 

Některé banky jako ČSOB, Poštovní spořitelna, UniCredit Bank a Fio banka pro Google Pay zatím podporují jen karty od MasterCard. Stejně to měla v době spuštění Apple Pay i Česká spořitelna – ta podporu pro VISA karty přidala o dva měsíce později. Dá se tak očekávat, že tomu bude podobně i u těchto zmiňovaných bank.

Rakouská Raiffeisenbank podporu Google Pay taktéž nemá, rozhodla se totiž jít jiným směrem a představila vlastní aplikaci na platby Android telefony s názvem RaiPay. Zahájení podpory univerzálnějších Google plateb není známé, ačkoli banka tuto alternativu do budoucna nevyloučila.

Velký přehled bank, které podporují Apple Pay a Google Pay. Zjišťovali jsme, kdy se přidají poslední z nich
Zdroj: ErikaWittlieb / Pixabay
  

Apple Pay v Česku spustily další banky. Zjistili jsme, kdy se dočkáme podpory u všech a co Google Pay
Apple Pay v Česku spustily další banky. Zjistili jsme, kdy se dočkáme podpory u všech a co Google Pay

Apple Pay a Google Pay v Česku

  Apple Pay Google Pay
Air Bank Ano Ano
Česká spořitelna Ano Ano
ČSOB Ano, jen MasterCard Ano, jen MasterCard
Equa bank Ano Ano
Expobank Ne Ne
Fio banka Ano Ano, jen MasterCard
Hello bank Ne Ne
J&T Banka Ano Ano
Komerční banka Ano Ano
mBank Ano Ano
Monese Ano Ano
MONETA Money Bank Ano Ano
Poštovní spořitelna Ano, jen MasterCard Ano, jen MasterCard
Raiffeisenbank Ano, jen MasterCard Ne
Revolut Ano Ano
Sberbank Ne Ne
Twisto Ano Ne
UniCredit Bank Ano Ano

Přehled platný k 21. lednu 2020.

  • Platby chytrým telefonem do Česka přišly na podzim v roce 2017 pod jménem Android Pay. Prvního většího rozšíření se dočkaly pod jménem Google Pay o rok později. Na začátku 2019 se k nim potom připojily Apple Pay.
  • Ty teprve naučily v České republice používat chytrý telefon i masy Čechů. Už za první týden si službu Apple Pay aktivovalo na 150 tisíc lidí, přičemž Google Pay asi polovina.
  • Bezkontaktní platby Apple Pay podporuje iPhone SE, iPhone 6 / Plus, iPhone 6S / Plus, iPhone 7 / Plus, iPhone 8 / Plus, iPhone X, iPhone Xr, iPhone Xs / Max, Apple Watch.
  • Google Pay podporují zařízení se systémem Android verze 5.0 a vyšší. Telefon musí podporovat technologii NFC.
  • U Airbank již platí přes Apple Pay 71 tisíc klientů.
  • Česká spořitelna u Apple Pay napočítala již 82 tisíc klientů. Google Pay využívá 22 tisíc klientů.
  • Equa bank má přes Google Pay zaregistrováno již 25 tisíc klientů.
  • Komerční banka má u Apple Pay 72 tisíc klientů, Google Pay 36 tisíc klientů.
  • mBank má na Apple Pay 20 tisíc klientů a Google Pay 22 tisíc klientů.
  • Monetu si aktivovalo 77 tisíc zařízení na Apple Pay, přičemž 50 tisíc u Google Pay.
Anketa:
Platíš pomocí chytrého telefonu?
Ano
Ne
Čekám, až mi to umožní banka
Ano
74 %
283 Hlasů
Ne
12 %
45 Hlasů
Čekám, až mi to umožní banka
14 %
52 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse