Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2019 15:46
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Letiště Václava Havla se bude rozšiřovat, do roku 2028 provede úpravy za 16 miliard korun

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Letiště Praha představilo svou dlouhodobou koncepci a strategii rozvoje do roku 2035.

Ministerstvo financí schválilo investici do Terminálu 2, o který se má rozšířit Letiště Václava Havla v Praze. Předpokládaný termín dokončení je rok 2028. Plán oznámil premiér Andrej Babiš, celé prohlášení zveřejnilo ministerstvo financí.

Doporučeno
Zaměstnanci pražského letiště zapomněli atrapu bomby v letadle, tvrdí libanonský deník. Letiště Václava Havla to popírá Zaměstnanci pražského letiště zapomněli atrapu bomby v letadle, tvrdí libanonský deník. Letiště Václava Havla to popírá 29. září 2019 15:49

Šestnáct miliard korun má stát rozšíření druhého terminálu pražského letiště, který by měl v předpokládaném termínu dokončení stavby, tedy do roku 2028, odbavovat cestující. Letiště tak reaguje na rostoucí počet cestujících, jež létají právě odtud.

„Letiště Praha se v tuto chvíli nachází na hraně svých provozních kapacit. V uplynulých letech jsme začali s investicemi do navýšení kapacity letiště z 15 milionů odbavených cestujících na přibližně 17 milionů odbavených cestujících ročně,"  popsal situaci předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř. Letiště by zároveň rádo zůstalo v konkurenceschopném stavu .

Ministryně financí Alena Schillerová by si přála, aby mezinárodní letiště v hlavním městě pouze nereagovalo na trendy, ale samo je určovalo. „Rozvoj bude financován z vlastních zdrojů letiště a nijak nezatíží státní rozpočet. Projekty povedou k modernizaci letiště a zefektivnění přepravy tak, aby byl zachován vysoký komfort cestujících“, nechala se slyšet.

Další rozvoj letiště pak bude podmíněn aktuální situací a potřebou rozšiřování. Přibližně 9 miliard tvoří investice přímo do rozšíření terminálu, zbylých 7 miliard Kč jsou investice do souvisejících staveb, například pojezdových drah, parkovacího domu nebo estakády a jiných dopravních komunikací před terminálem," upřesňuje investici mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Doporučeno
Trať z Prahy na Letiště Václava Havla povede pod zemí. Cesta z centra zabere 25 minut Trať z Prahy na Letiště Václava Havla povede pod zemí. Cesta z centra zabere 25 minut 31. července 2018 11:14

Letiště je prý podle Řehoře už připraveno od příštího jara investovat do příprav, které umožní následnou realizaci první etapy rozšíření Terminálu 2. Půjde o přemístění příjezdových drah a nebo dostavbu čističky odpadních vod.

Domů
Sdílet
Diskuse