Zdravější verze voňavého perníkového koláčku, který k Vánocům prostě patří. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, takže šup do kuchyně.
K Vánocům vůně perníčků prostě patří, takže si připravíme výborný perníkový koláč. Samozřejmě v trochu upravené a zdravější verzi. Obejdeme se bez cukru i oleje, použijeme celozrnnou mouku a perník dosladíme stévií a medem. Na potření jsme zvolili klasický malinový džem, ale výběr je na vás. Můžete použít domácí džem, džem se sníženým obsahem cukru nebo ho úplně vynechat a nahradit ho vrstvou čokolády. S tímto koláčem by neměli mít problém ani začátečníci, protože postup je opravdu jednoduchý. Nejlépe chutná v den upečení, kdy je velmi vláčný a nadýchaný.
INGREDIENCE
100g celozrnné špaldové mouky
50g ovesné mouky (rozmixované vločky)
15g kakaa
2 vajíčka
200 ml mléka
1/2 balení kypřícího prášku do perníku
2 ČL perníkového koření
1/2 ČL skořice
40g medu + stévie podle chuti (pokud nepoužíváme stéviim přidáme med)
džem podle chuti
kokos na posypání
POSTUP
Zvlášť smícháme suché suroviny (mouka, kakao, kypřící prášek, perníkové koření, skořice, stévie) a mokré suroviny (mléko, med, vajíčka). Mokré suroviny vlijeme do suchých a důkladně promícháme. Perník pečeme v menším plechu nebo zapékací misce (použili jsme rozměr 26x17cm) na 180 °C 25-30 minut. Vychladlý perník potřeme džemem, posypeme kokosem a podáváme.
Pokud se ti recept podaří, věz, že sledujeme i #fitcult na Instagramu. Fotku určitě nezapomeň označit naším hashtag.
NUTRIČNÍ INFORMÁCE
na 1 kousek (perník rozkrájíme na 15 kousků)
Kalorie: 72
Bílkoviny: 3g
Sacharidy: 12g
Tuky: 2g