Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2019 14:15
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Říkala jsem mu, že jsem panna a že to bolí. Tak mi vrazil další facku, zní ve videu Otevřené společnosti proti násilí na ženách

NEWS
Uložit Uložené

V rámci Mezinárodního dne za ukončení násilí na ženách vydává organizace Otevřená společnost video se smutnými příběhy znásilnění.

„Začal mi hlavou mlátit o stěnu a řvát, že jsem blbá k*rva, a že když nechci š*kat, tak mu ho aspoň vykouřím,“ čte ve videu příběh jedné ze znásilněných žen muž, jehož oslovila organizace Otevřená společnost. On a další muži byli požádáni organizací, aby přečetli zpovědi žen, jejichž případy znásilnění nebyly nikdy prošetřeny. Tvůrci videa „Odmítej násilí a respektuj ženy, když o něm mluví" si kladou za cíl vyburcovat zákonodárce, aby hlasovali za ratifikaci Istanbulské úmluvy.

K příležitosti Mezinárodního dne za odstranění násilí na ženách (25. listopadu) vytvořila organizace Otevřená společnost video-spot v rámci iniciativy Genderman. Ten má apelovat na zákonodárce, aby hlasovali pro ratifikaci Istanbulské úmluvy, což je úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácímu násilí. „Každá zvednutá ruka může pomoci zabránit jiné ruce bolestivě dopadnout na nevinnou oběť,“ vzkázal v tiskové zprávě účinkující Adam Novák

Doporučeno
Předstírala, že objednává pizzu, ale volala na policii. Žena tak ochránila matku před násilníkem Předstírala, že objednává pizzu, ale volala na policii. Žena tak ochránila matku před násilníkem 23. listopadu 2019 20:23

Poslední statistiky ze Stínové zprávy o stavu genderové rovnosti v České republice a vládní data podle organizace uvádí, že se se sexuálním, potažmo fyzickým násilím setká každá třetí žena. Asi 5 –10 % z nich má zkušenost se znásilněním. Ženy obecně také tvoří až 95 % všech obětí domácího či jinak genderově podmíněného násilí. V drtivé většině, hlavně co se znásilnění týče, ženy pomoc nevyhledají a na policii se neobrátí.

Muži ve spotu čtou opravdové výpovědi znásilněných žen. „Jedná se o příběhy žen, kterým poskytla pomoc obecně prospěšná společnost proFem. Je alarmující, že žádný z pachatelů nebyl doposud potrestán," uvedla ředitelka organizace proFem Jitka Poláková.

Doporučeno
Česko je v rámci EU až na 21. místě v žebříčku genderové rovnosti, hůř je na tom jen sedm zemí včetně Slovenska Česko je v rámci EU až na 21. místě v žebříčku genderové rovnosti, hůř je na tom jen sedm zemí včetně Slovenska 15. října 2019 12:12

„Naše politická reprezentace, tvořená především muži, je vůči genderově podmíněnému násilí značně slepá. Aktuálně jsme svědky nedůstojné nechuti ratifikovat Úmluvu Rady Evropy o prevenci násilí na ženách a domácího násilí. Ratifikace úmluvy je přitom příležitostí vyjádřit jasně politickou vůli problém genderově podmíněného skutečně krok za krokem řešit. Je příležitostí sdělit obětem násilí, že česká společnost si závažnost problému uvědomuje a nezlehčuje jej,“ vyjádřil se koordinátor genderového programu Tomáš Pavlas.

Domů
Sdílet
Diskuse