Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2019 8:21
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Bill Gates bojuje proti fosilním palivům. Investoval do společnosti, která chce vyrábět energii ze slunečních paprsků

TECH
Uložit Uložené

Start-up Heliogen má přinést revoluci ve výrobě energie, díky čemuž by mohl výrazně pomoci budoucnosti planety.

O Billu Gatesovi média dlouhodobě píší jako o člověku, který má ambici bojovat s neustálým oteplováním planety. Aktuálně se dozvídáme, že úspěšný podnikatel investoval do firmy Heliogen, která má ambici snížit produkci fosilních paliv, která aktuálně masivně využívají k produkci mnohá průmyslová odvětví včetně ocelářského či sklářského. Cílem je snížit produkci nežádoucích látek v rámci výrobního procesu a minimalizovat znečištění planety.

Doporučeno
Chemický oblak Billa Gatese má potenciál zastavit globální oteplování. Hrozí ale, že obloha už nebude modrá Chemický oblak Billa Gatese má potenciál zastavit globální oteplování. Hrozí ale, že obloha už nebude modrá 7. září 2019 19:00

Start-up využívá pokročilou umělou inteligenci, díky které je možné nasměrovat sluneční paprsky na speciální zrcadla termosolární elektrárny. Speciální technologie dokáže vyprodukovat teplotu vyšší než dosud známé elektrárny, které pracují s teplotou necelých 600 stupňů Celsia. Heliogen by měl podle informací CNN hravě překročit 1 000 stupňů Celsia. „Jsem nadšený, že mohu být jedním z prvních podporovatelů technologie Billa Grosse,“ konstatoval Bill Gates.

Bill Gates bojuje proti fosílnym palivám. Investoval do spoločnosti, ktorá chce vyrábať energiu zo slnečných lúčov
Bill Gates bojuje proti fosílnym palivám. Investoval do spoločnosti, ktorá chce vyrábať energiu zo slnečných lúčov Zdroj: Heliogen

Pokud by se podařilo společnosti dosáhnout plánovaných 1 500 stupňů Celsia, bude moci rozkládat vodní páru a oxid uhličitý a vyrábět vodík, který je znám velmi nízkou uhlíkovou stopou. Na projektu aktuálně pracují vědci z MIT a dalších prestižních institucí a podle odborníků jsou dosavadní výsledky velmi pozitivní, aplikace v praxi však ještě potrvá.

Domů
Sdílet
Diskuse