Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2019 13:52
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Do Česka přijdou velké vlakové změny, některé jízdenky přestanou platit. Přinášíme přehled toho, co cestující čeká

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přehled změn, které cestující čekají od letošního prosince.

Revoluce, ale chaos. V polovině prosince a na začátku roku 2020 se na českých kolejích mnoho věcí mění. Vznikají nové jízdní řády a u vybraných regionálních spojů dojde ke změnám – některé úseky si totiž berou na starost vlaky soukromých společností. Tato změna může znamenat i to, že jízdenky Českých drah již někde nebudou platit.

Změn se s novým jízdním řádem připravuje více a protože je zdánlivě komplikované je pochopit, připravili jsme přehled, kde se všechno dozvíš stručně a jasně

Doporučeno
Airbnb je důvod, proč místní nenávidí centrum Prahy. Hostů je stále více, vymykají se kontrole a bývají vulgární, opilí a hluční Airbnb je důvod, proč místní nenávidí centrum Prahy. Hostů je stále více, vymykají se kontrole a bývají vulgární, opilí a hluční 29. listopadu 2019 18:17

Do Česka přijdou velké vlakové změny, některé jízdenky přestanou platit. Přinášíme přehled toho, co cestující čeká

Jízdenky

Jak informoval server zdopravy.cz, Českým drahám vyprší smlouva s kraji a ty se rozhodly zakázat jim výdej jízdenek podle tarifu TR10. Co to znamená? Jízdenky na tratě v dotčených oblastech u osobních a spěšných vlaků nepůjdou koupit v e-shopu ČD, za to si je budou moci lidé koupit přímo u konkrétních krajů, nebo dopravců.

Krajské tarify by měly být o něco levnější než standardní ceny u Českých drah a v některých případech pokrývá i případný přestup na městskou hromadnou dopravu, který na trasu navazuje.

Nepůjdou uplatnit ani věrnostní karty či režijky. Tato novinka by se ale neměla týkat expresů a rychlíků, jejichž provoz zabezpečují České dráhy. Oblíbené 75% slevy pro studenty a seniory mají pro cestování vlakem platit i pro krajské trasy.

Nové změny přichází kvůli přechodu z netto smluv na tzv. brutto smlouvy. Ty mají ve zkratce více srovnat riziko tržeb mezi dopravci a krajem, který tak bude mít větší kontrolu nad ziskem z vlakového jízdného.  Tyto brutto smlouvy zavede šest krajů: Jihomoravský, Liberecký, Olomoucký, Plzeňský, Ústecký a Zlínský. Ostatních se novinky zatím nebudou týkat.

Nebudou se dotýkat ani cest mezi kraji – např. z Prahy do Břeclavi nebo z Bohumína do Teplic budou cestující moct nakupovat v e-shopu ČD nebo alternativních dopravců a to tak, jak byli zvyklí. My se ale nyní podíváme, jaké novinky tato změna jízdního řádu přinese.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 77872 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse